Noćna ekonomija u gradovima, za i protiv

Noćna ekonomija u gradovima raste toliko da je u Velikoj Britaniji peta po redu grana privrede – udeo u broju zaposlenih radnika je najmanje 8%, a godišnji prihodi dostižu čak 66 milijardi funti.

Ljudi koji rade noću agažovani su u različitim službama, sektorima, delatnostima. Vatrogasci, policajci, novinari, vozači, medicinski radnici… su na dežurstvima ili u noćnim smenama. Na poslu su i finansijski stručnjaci, koji zbog partnera iz drugih vremenskih zona moraju da usklade svoje radno vreme. Najzad, tu su i oni koji rade u “tradicionalnoj” noćnoj ekonomiji – u barovima, klubovima i ostalim mestima za zabavu, kao i u restoranima i hotelima otvorenim u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da je stopa rasta noćne veća od stope rasta “dnevne” ekonomije.

Trend je prisutan i u svetskim razmerama. Njujork je, na primer, zbog rastućeg značaja noćnih zbivanja postavio pre godinu dana prvog “noćnog gradonačelnika”, preciznije, gradonačelnicu, čiji je zadatak da brine o gradu tokom noćnih sati.

Omogućavanje daljeg rasta noćne ekonomije u svetu ima pristalice, ali i protivnike. Oni upozoravaju da noć ne donosi samo prihode. Poznato je da je broj kriminalnih aktivnosti, posebno krađa, veći tokom noći. Veliki broj otvorenih barova znači i povećano konzumiranje alkohola, i niz problematičnih događaja povezanih sa tim – od saobraćajnih nesreća do nanošenja štete imovini drugih.      

Ključno rešenje je, kako se čini, planiranje noćnog života grada, uz specifičan menadžment i politike.

Noćna ekonomija, posebno ona klasična, dobar je način da se poveća atraktivnost grada, kulturna i turistička ponuda, da se zaposle ljudi… Investiranje u ovu granu je važno, kako bi sve bilo na visokom nivou.

Noćni život grada mora se organizovati i voditi uz konsultaciju sa građanima i poštujući njihove potrebe i predloge. Potrebno je da sve noćne službe i činioci noćnog života sarađuju, i budu jedni drugima na raspolaganju.              

Tekstovi na sličnu temu
Evropa zaostaje za SAD, političke posledice moguće
Rešenje su privatne investicije
Svet dočekuje 2021. godinu
Uticaj Kovida na agro sektor
Oporavak sporiji od očekivanog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *