Domaći investitori neravnopravni

(Last Updated On: )

Predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik” Zoran Drakulić ocenio je kao “zastrašujuće” to što je obim domaćih privatnih investicija u Srbiji prošle godine opao za 40 odsto.

Naglasio je da privrednici nemaju ambijent koji bi im omogućio da imaju poverenje da ulažu u svojoj zemlji, zbog čega investiraju u zemlje regiona.”Sada imate trend bega domaćeg kapitala. Selimo se na okolna tržista gde se bolje osećamo”, rekao je Drakulić na konferenciji Beogradske berze i naveo da privrednici iz Srbije ulažu mnogo sredstva u poslove u Bugarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Drakulić je istakao da novca za ulaganje ima, da je kapital jeftin i da domaće kompanije mogu da se zadužuju, ukoliko je potrebno, kao i da dovedu u zemlju strane fondove.

“Moramo da vratimo poverenje domaće privrede za ulaganje, jer ne možemo da sanjamo rast od pet odsto bez domaćih investicija”, rekao je on.

Stmatra i da su domaći i strani ulagači neravnopravni po pitanju subvencija koje država daje, navodeći da je oko 80 odsto subvencija koje su do danas date, završilo kod stranih investitora.

Drakulić je rekao da bi ministarstva ekonomije i finansija trebalo da imaju intenzivan dijalog sa domaćim privrednicima, jer oni imaju znanje i iskustvo, koji bi mogli da budu dragoceni za planiranje i realizaciju daljeg rasta srpske privrede. 

“Svi čekaju i da neće da investiraju dok se ne vrati poverenje i dijalog sa državom”, ukazao je Drakulić.

Naveo je i da će srpska privreda tek osetiti problem nedostatka radne snage i da će radna snaga morati da se uvozi u Srbiju.

“Ne možemo da nadjemo na 150 kilometara od Beograda inženjere za 2.000 evra”, rekao je on.

Izvor: Beta