Nišlije za 1300 kaplara

(Last Updated On: )

Udruženje “Stazama slavnih predaka” iz Niša organizovaće od 24. septembra do 12. oktobra, povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, biciklistički maraton “Sto godina slobode 1.300 kilometara za 1.300 kaplara”, najavio je predstavnik tog udruženja Milan Lapčević.

Prema njegovim rečima, učesnici maratona tokom prve etape preći će put od Gadžinog Hana i spomenika Dragutinu Matiću, preko Niša, Merdara, Prizrena, Drača, Valone do Krfa i Zejtinlika, gde će prisustvovati državnoj ceremoniji povodom 100 godina proboja Solunskog fronta.

U drugoj etapi krenuće od Bitolja, preko Kajmakčalana, Udova, Bregalnice, Zebrnjaka, Kumanova i Surdulice do Niša.

Prva etapa, dodao je on, biće organizovana od 24. do 30. septembra, a druga će početi 7. oktobra i završiti se 12. oktobra, na stogodišnjicu oslobodjenja Niša u Prvom svetskom ratu.

Lapčević je istakao da udruženje “Stazama slavnih predaka” organizuje biciklistički maraton u znak poštovanja, divljenja i beskrajne zahvalnosti precima koji su dali sve za slobodu.

“Vožnju od 1.300 kilometara posvećujemo mladim kaplarima, tek svršenim srednjoškolcima, koji su direktno sa Akademije u Skoplju došli na front i doprineli izvojevanju briljantne pobede srpske vojske”, istakao je Lapčević.

Kako je rekao, učesnici maratona spojiće sva mesta koja su važna za srpsku istoriju, državu, za srpski narod i za srpsku vojsku.

On je izjavio da će u biciklističkom maratonu učestvovati osmoro ljudi različite životne dobi i zanimanja.

Najmladji učesnik biće student Filozofskog fakulteta u Nišu Veljko Velimirović (21), a najstariji, penzionisani oficir Vukajlo Mladenović (69).

Izvor: Beta