Ni sve zemlje EU nisu iste

(Last Updated On: )

Od 33 ista proizvoda kupljena u Slovačkoj i Austriji, čak 16 je bilo osetno lošijeg kvaliteta u verziji za slovačko tržište nego za Zapad, pokazala je druga serija testova slovačke Državne veterinarske i prehrambene inspekcije u okviru borbe da “postkomunistička Evropa” prestane da za nadnacionalne kompanije bude “tržište za škart robu”.

“Proizvodi su prošli još gore negu u prvim testovima”, kazao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bratislavi s ministarkom poljoprivrede Gabrijelom Matečnom, šef Državne veterinarske i prehrambene inspekcije Slovačke Jozef Bireš.

Testovi 16 namirnica su pokazali razlike koje utiču na kvalitet, manje razlike u 11 proizvoda, a svega šest namirnica bilo je isto i za tržište Zapada i za nove, “postkomunističke članice” Evropske unije.

Ovog puta našla se i jedna namirnica koju Slovaci dobijaju u boljem kvalitetu od Austrijanaca iako je istog naziva i u istom pakovanju indijski orasi “Alesto”.

“Sproveli smo drugi krug testiranja 33 proizvoda tokom leta. Moram da kažem da su i ti testovi potvrdili različiti kvalitet namirnica i to kod čak polovine testiranih proizvoda. Prvo poredjenje namirnica obavili smo krajem prošle godine”, kazala je Matečna.

Osim indijskih oraha koji su kvalitetniji u slovačkoj verziji i šest namirnica i proizvoda u kojima je sastav isti, Slovacima se nudi pica s manje priloga, u suhomesnatim i ribljim preradjevinama se štedi na mesu, a više je aditiva i konzervansa.

“Kod šunke je to bio manji procenat mesa, a veći soli. Kod pice (slovački) potrošač dobio je manje fila, kod pića sirup glukoze i fruktoze umesto šećera, u siru ementaler za Slovake je dodat skrob, dok ga u siru za Austriju nema. Ponovo se potvrdilo da nadnacionalne kompanije dele potrošače u EU na dve kategorije”, kazala je Matečna.

Slovačka ministarka je danas upozorila nadnacionalne kompanije da u okviru jedinstvenog tržišta EU imaju obavezu da njihovi proizvodi istog naziva u istoj ambalaži budu istog kvaliteta na čitavoj teritoriji EU.

Samit na temu razlika standarda u EU

Slovačka, na inicijativu Višegradske grupe, organizuje 13. oktobra u Bratislavi evropski samit o duplim aršinima u kvalitetu namirnica i roba za bogate zapadne članice i istočne postkomunističke, na koji će doći svo četvoro premijera Višegradske grupe, predstavnici Evropske komisije i nadležni ministri zemalja članica EU.

“Slovački potrošači, kao i potrošači u drugim zemljama EU, imaju pravo na jednaki kvalitet roba koje se prodaju pod istim nazivom”, kazala je danas Matečna.

Evropka komisija je posle nekoliko godina ignorisanja priznala da problem postoji, a evrokomesarka pravde i zaštite potrošača, Čehinja Vjera Jourova obećala da će Komisija podsticati i finansirati pojedinačne testove zemalja i poredjenje kvaliteta.

EU će za borbu protiv duplih aršina i za to da istočna Evropa prestane da bude, kako upozoravaju njeni političari, “kanta za smeće Zapada”, izdvojiti dva miliona evra, ali za sada ne vidi potrebu da donosi neke nove propise i smernice ili menja zakone.

“Po našem pravnom tumačenju, radi se o nepoštenoj poslovnoj praksi, a već sada imamo instrumente da je kažnjavamo. Najbrže rešenje jeste preciziranje evropske legislative u oblasti borbe protiv nepoštene trgovinske prakse. Nacionalnim organima članica predaću metodologiju i ako budu išli od slučaja do slučaja, mislim da ćemo već naredne godine videti koliko se menjaju stvari”, kazala je Jourova sredinom septembra.

Izvor: Beta