Nestanci dece najopasniji

(Last Updated On: )

Fondacija “Tijana Jurić” saopštila je danas da su tokom 2020. godine nestale 44 maloletne osobe ali su ocenili da je dobra vest da nije bilo kriminalnih otmica, niti nestanaka povezanih sa krivičnim delima.

“Medjunarodni dan nestale dece, 25. maj dočekujemo sa sličnom statistikom kao i prethodnih godina. Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1.372 punoletna lica, od kojih je pronadjeno 1.280 osoba. U 2020. nestalo je čak 1.147 maloletnih lica od kojih je pronadjeno 1.103”, navodi se u saopštenju fondacije. Iz Fondacije su još naveli da su u odnosu na 2019. godinu, kada je prijavljeno oko 1.400 nestanaka maloletnika, prošlogodišnji podaci malo bolji, ali se još uvek radi o velikim brojevima.

U saopštenju su pojasnili da kada se govori o nestancima najčešće se pomišlja na kidnapovanje, ali su nestanci lica uglavnom povezani sa bežanjem iz hraniteljskih porodica, iz doma, ili od kuće.

“Razlozi su različiti, od tragičnih poput zlostavljanja koja deca više ne mogu da trpe, do banalnih kao što je strah zbog loše ocene”, navode iz Fondacije.

Ističu da je veoma važno da nestali ne budu zaboravljeni i da se iz tog razloga Fondacija “Tijana Jurić” od 2015. godine bori za uvodjenje Amber Alerta sistema za brzo alarmiranje javnosti u slučajevima nestale dece.

“Nestanci dece su opasni jer su upravo deca najčešće žrtve trgovine ljudima, seksualne i radne eksploatacije. Ne završava se svaki nestanak smrću deteta, već deca koja su odlučila da pobegnu od kuće iz bilo kog razloga najlakše postaju meta predatora koji ih manipulacijom uvode u svet prostitucije, droge i organizovanog kriminala”, navodi se u saopštenju.

Oni su ocenili da je jedan od načina da se javnost informiše Registar nestalih lica Srbije, koji je dostupan svima i beleži osobe za kojima porodice još uvek tragaju.

“Molba Fondacije je da i MUP Srbije svoj registar nestalih lica načini javnim kako bi cela država znala koliko lica nestaje tokom godine, a koliko njih je pronadjeno, kako je običaj u državama širom sveta”, navode iz Fondacije.

Izvor: Beta