Neophodna veća pažnja i odgovornost

(Last Updated On: )

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 saopštio je da osudjuje kršenje epidemioloških mera koje je uočeno u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tokom prethodnog vikenda.

“Na vanrednoj sednici Kriznog štaba koja je održana danas, zatražen je povećan inspekcijski nadzor, s obzirom na to da je u ovom trenutku, neposredno pred početak školske godine kršenje mera potpuno nedopustivo”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.Oni su naveli da su uputili pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima su ih podsetili da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da nepoštovanje mera neće biti tolerisano.

“Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih dogadjaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje gradjana ne bi bilo ugroženo”, kazali su.

U skladu s tim Vlada Srbije zadužiće Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

Prijavite kršenje mera

“Svi gradjani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322“, naveli su.

Oni si rekli i da zakoni Srbije, kao i svi protokoli o sprovodjenju epidemioloških mera koje je izradio Krizni štab, nedvosmisleno utvrdjuju načine na koji se dogadjaji mogu organizovati i oko njihovih poštovanja ne sme i neće biti nikakvih kompromisa.

“Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo”, istakli su.

Kako dodaju, izlazak odredjenih zdravstvenih ustanova iz Covid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen.

“Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa”, kaže se u saopštenju.

Vlada Srbije je još jednom apelovala na sve gradjane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

“Jedina sigurna i do danas dokazana zaštita od korona virusa je poštovanje preventivnih mera. Svako odstupanje ili nepoštovanje mera nas udaljava od cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom što ćemo uspeti jedino uz visok nivo discipline u odgovornosti”, poručili su gradjanima iz Vlade.

Izvor: Beta