Najtraženija IT zanimanja u narednim godinama

(Last Updated On: December 8, 2022)

Za godine koje dolaze, upućeni predviđaju rast tražnje za zanimanja koja kombinuju informacione tehnologije i humane veštine. Savremeni svet, ma koliko sa naših prostora to izgleda futuristički, već uživa prednosti automatizacije i upotrebe veštačke inteligencije. Promene se ubrzano događaju u velikom broju privrednih sektora, ali i u gotovo svim oblastima privatnog života.

Tržište rada takođe se menja. U IT sektoru, koji je nosilac razvoja, formulišu se zanimanja koja do skora nismo mogli ni da zamislimo. Poznati poslovi dobijaju nova značenja. Za nekoliko zanimanja, sasvim izvesno, očekuje se velika tražnja i sigurna budućnost, uz dobre zarade.

Komunikator podataka je jedno od njih. Podaci su za poslovanje ključni, a njihova skladišta puna. Procenjuje se da će do 2025. godine 70% svih poslova na neki način uključivati podatke. Par zanimanja vezuje se za rad sa podacima, a zadatak komunikatora podataka je da interpretira, prevede i predstavi podatke na način koji pomaže da ključni ljudi u pravo vreme donesu korisne odluke. U obzir dolazi i vizuelno predstavljanje, navođenje izvora je obavezno, kao i odgovori na pitanja zainteresovanih. Prezentaciju podataka, da bi bili maksimalno vredni, mora da uradi čovek, iako se u procesu koriste sofisticirani kompjuterski programi.

Poslovi vezani za sajber bezbednost i u narednim godinama biće u vrhu tražnje, kao i svi edukativni poslovi na ovu temu koji podrazumevaju obuku o rizicima svih zaposlenih u kompanijama.

Poslovi orijentisani na dizajn korisničkog iskustva biće značajno prošireni, pošto se očekuje da svaka osoba, na bilo kom radnom mestu, ubuduće koristi do izvesne mere tehnologiju. Tehnologija mora da bude tako projektovana da i oni sa malo ili nimalo iskustva mogu da obavljaju svoja zaduženja. Ovo podrazumeva brojne aplikacije koje se mogu prilagođavati bez znanja kodiranja i programiranja.

Digitalni marketing ostaje važan posao u digitalno „prenaseljenom“ svetu, u kojem se biznisi bore za pažnju. I dalje će biti kombinacija tehničkih i kreativnih znanja, ali uz dodatak najsavremenijih komunikacionih dostignuća kakva je virtuelna realnost, ili usluge veštačke inteligencije.

Sve navedeno, ali i mnogo drugog sadrži u sebi upravo elemente i upotrebu veštačke inteligencije. Ova oblast će sigurno dominirati IT sektorom, a oni koji se njom direktno bave imaće najviše posla i prilika za uspeh.