Najprodavaniji automobili na svetu u 2022. godini

(Last Updated On: )

Iako se tržišta pojedinih zemalja po veličini, kupovnoj moći i snazi teško mogu porediti, kada se napravi „svetski“ zbir lako se izvodi zaključak da – Tojota i dalje dominira.

Po definitivnim podacima iz 2022. godine, drugu godinu zaredom, najprodavaniji automobil na svetu je Toyota RAV4, i ovo je jedini model koji je dostigao prodaju od milion komada. SUV vozila srednje veličine tražena su na velikim bogatim tržištima kakva su Sjedinjene Američke Države, i druga slična. Zanimljivo je da je Tojota prodala za 10% manje RAV4 automobila u 2022. godini nego u 2021. ali i dalje dovoljno da bude na vrhu.

Na drugom mestu je ponovo Tojota – Toyota Corolla, koja takođe beleži pad od 10% u odnosu na 2021. godinu. A krivac što je to tako je automobil u ogromnom usponu.

Pogađate, treći na listi je Tesla, model Y. Ovaj super popularni električni automobil se sa 19. mesta, na kojem je bio u 2021. godini, popeo na treće mesto u prošloj. Prodaja Tesle Y je porasla za 91%, što je neverovatan uspeh, a rezultat je činjenice da je Tesla, definitivno, očarao i Evropljane.

Četvrto mesto na listi drži Honda CR-V, i pored velikog pada na američkom tržištu. U drugim zemljama brend Honda i dalje je sinonim za kvalitet, što ga pozicionira u prvih pet.

Na petoj poziciji je ponovo Tojota sa modelom Toyota Camry. U vreme kada veliki proizvođači odustaju od sedan dizajna, Camry ostaje izvanredno udobno rešenje.

Možete verovati ili ne, ali podatke daje Autocar – svetski autoritet u oblasti auto žurnalizma u proteklih 125 godina. A po njihovoj statistici i na šestom mestu je Tojotin automobil. Čuvena Toyota Hilux sa 4×4 pogonom dominira tržištima na kojima se traži prava izdržljivost. Hilux je najprodavaniji pikap model na svetu, čija prodaja stalno raste.

Na sedmom mestu je Nisan – Nissan Sentra/Sylphy. Osma generacija japanskog modela proizvodi se u Kini, Meksiku i Tajvanu, što je povećalo prodaju na ovim tržištima.

Osmo mesto drži još jedna Toyota Corolla, u Cross varijanti.

Na devetom je robustni terenac Ford F-150, čime se završava lista modela prodatih u preko pola miliona primeraka. Na sledećem, 10. mestu, je Tesla 3 sa 482.200 prodatih automobila u 2022. godini.