Nagrada za Ničije dete na festivalu u Palm Springsu

Nicije dete
(Last Updated On: )

Ničije dete, debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je nagradu za najbolji film u selekciji New Voices/New Visions 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu (New Voices/New Visions Award), gde je film imao 7. januara svoju severnoameričku premijeru (Palm Spings International Film Festival, 2-12. januar 2015. godine).

Nicije dete

U programu New Voices/New Visions prikazano je (premijerno u SAD) 10 najboljih debitantskih filmova iz celog sveta po mišljenju selektora. Ova nagrada, deseta po redu za Ničije dete, ima dodatni značaj jer je dodeljuje žiri sastavljen od američkih filmskih dirtibutera, koji su u svom obrazloženju naveli:
„Duboko smo impresionirani neodoljivim, višeslojnim i ubedljivim prvim filmom scenariste-reditelja iz Srbije. Dete glumac (zadivljujuće izvođenje Denisa Murića) prolazi izuzetnu tranformaciju u ovoj ličnoj, intimnoj priči smeštenoj u vreme istorijskih previranja. Pažljivo promišljeni a, sa druge strane, neočekivani izbori i odvažna režija za posledicu imaju film koji je u isti mah i neposredan i sveobuhvatan, i žiri sa nestrpljenjem iščekuje nove radove ovog uzbudljivog novog talentovanog reditelja“.

Na zahtev publike, najpopularniji filmovi Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu biće prikazani još jednom u programu Best of the Fest. Tokom celog festivala publika je nakon svake projekcije davala svoje glasove filmovima, a ostvarenja sa najboljim ocenama se ponovo prikazuju odmah po završetku festivala. Među filmovima koji će biti prikazani je i Ničije dete. Ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu prikazano je preko 190 filmova.

„Ničije dete“ će premijerno u Srbiji biti prikazan na predstojećem FEST-u (27. februar – 8. mart), a ubrzo nakon toga i u bioskopima širom Srbije i regiona.

NO ONE`S CHILD- directed by Vuk Ršumović- Official Trailer from SOUL FOOD DISTRIBUTION & SALES on Vimeo.

Podsetimo se, film Ničije dete je u decembru na REC. Tarragona International Film Festivalu u Španiji dobio nagradu publike, a u novembru je dobio glavnu nagradu za najbolji film – Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu. Krajem oktobra je dobio HT Nagradu publike za najbolji dugometražni fiilm na 12. Zagreb Film Festivalu, a na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film imao 4. septembra 2014. godine svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike (RaroVideo Audience Award), koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“. U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“. Pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (Fedeora Award for Best Script) koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA.

Takođe, mladi Denis Murić, koji glumi glavnu ulogu u filmu, osvojio je Child Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu, koji je održan od 23. oktobra do 1. novembra 2014.

Film „Ničije dete“ je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Scenario i režija – Vuk Ršumović.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, Baboon Production iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske.
“Ničije dete” su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.