Na put sa domaćim kovid sertifikatima

(Last Updated On: November 16, 2021)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić potvrdila je da Evropska unija (EU) od danas priznaje kovid sertifikate iz Srbije, što znači da će evropski čitači moći da prepoznaju srpski kju-ar kod, što će značajno olakšati putovanje građana Srbije na teritoriju EU, prenose Večernje novosti.

Ipak, kako se navodi, to ne znači da će sve vakcine biti priznate. Države EU moraju da priznaju bar jednu od četiri do sada odobrene vakcine (Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson).

Prihvataju se i kombinacije različitih doza, pa ukoliko neko ima drugu ili treću dozu prihvaćene vakcine, ali ne i prethodne, moći će da uđe u EU.

Prema rečima portparolke EU Katarine Kolanko, svaka zemlja članica odlučuje koju vakcinu će prihvatiti na svojoj teritoriji.

Preporuka je da PCR test važi 72 sata, brzi test 48 sati, a 11 dana posle preležane bolesti putnici mogu ulaziti u zemlje EU narednih šest meseci.

Kancelarija za informacione tehnologije danas će uvesti novu uslugu koja će se zvati digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU.

“Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da ga preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka na šalterima “Pošte” će, takođe, moći da podignu digitalni zeleni sertifikat kompatabilan sa EU”, najavila je Matić.

Tim sertifikatom građanima je omogućen ulazak u ugostiteljske objekte, bioskope i prodavnice širom Evrope.

Izvor: RTV