Na jugu Srbije u planu solarne elektrane

(Last Updated On: September 26, 2022)

Kako bi sva domaćinstva imala dovoljno struje i ujedno se smanjilo zagađenje životne sredine, na teritoriji opštine Lebane biće postavljeno 16.218 solarnih panela, navodi se na sajtu Opštine. Ipak, kada će se krenuti sa radovima i kada će Lebane dobiti solarnu elektranu nije poznato.

Kako bi elektrana trebalo da izgleda kao i kompletan projekat, predsedniku Opštine Ivanu Bogdanoviću predstavio je direktor firme ”Terra solar”, koja će biti investitor i izvođač radova.

Direktor “Terra solar” Nikola Oklobdžija prezentovao je projekat za solarnu elektranu ”Lebane – Novo Selo“ snage 8 MW koja će biti na teritoriji opštine Lebane. Solarna elektrana biće na površini od 9,2 ha, sačinjena od 16.218 solarnih panela i proizvodiće električnu energiju dovoljnu za 2.000 domaćinstava za potrebe od godinu dana – navodi se na sajtu.

Dodaju i da će se postavljanjem solarnih panela dodatno smanjiti zagađenje životne sredine, kao i da i da je firma ”Terra solar” jedan od najvećih proizvođača čiste električne energije u Srbiji.

Početkom septembra i niško Gradsko veće dalo je zeleno svetlo da solarna elektrana bude izgrađena u selu Vrelo, na prevoju Gramada ka Svrljigu.

Izvor: Južne vesti