Vrste tepiha i kako odabrati odgovarajući

(Last Updated On: )

Tepih je praktičan i lep dodatak svakoj prostoriji, pošto je može učiniti prijatnijom, toplijom, bezbednijom i estetski kompletnijom. Velika je ponuda tepiha u prodavnicama, a njihovo razlikovanje u kvalitetu, materijalu, teksturi, debljini, veličini, obliku, boji… dodatno komplikuje izbor. Evo, zato, nekoliko informacija o najvažnijem svojstvu, materijalu, koje mogu pomoći.

Vuna je dobro poznat tradicionalni materijal za izradu tepiha. Vuneni tepih je prikladan za dnevnu sobu i druge prostorije u kojima se očekuje veliko kretanje. Tepih je otporan na habanje, vlakna su elastična i površina se jednostavnim održavanjem vraća na prvobitam izgled. Pošto su tepisi od vune skupi, posebno ručno čvorovani, pojedinim modelima dodaju se sintetička vlakna. Savet je da se proveri deklaracija pa, ako ste u prilici, neka u sastavu bude što više vune.

Kad se govori o vunenim prostirkama za pod, neizostavno je pomenuti i ćilime. Za njih je podloga protiv klizanja obavezna, a o podlozi možete razmisliti i ako izaberete drugi vuneni tepih, ukoliko se ispostavi da je tako bezbednije.

Prostirke i tepisi od prirodnih materijala kao što je juta, na primer, daju prostoriji „organski“ izgled. Najčešće su u bojama samog vlakna. Sa ovih vrsta prostirki fleke je veoma teško ukloniti, čak i one od vode, pa se preporučuju za prostorije u kojima neće biti prljanja. Dobra ideja je da se postave ispod drugog, manjeg komada tepiha, ali tako da značajan deo ostane vidljiv.

Tepihe od kože i krzna možete da volite ili ne volite. Obično su to manji komadi postavljeni na veći tepih kao krzno jedne životinje, ili kožni tepisi napravljeni spajanjem komada kože. Na tržištu se nalaze i tepisi od veštačke kože i krzna, ukoliko ste protivnik korišćenja životinja za ove namene, a tepih se uklapa u stil enterijera.

Pamučni tepisi su pristupačni po ceni i namenjeni su za prostorije u kojima ćete ih često menjati. Kuhinju, kupatilo, predsoblje… veoma lako ćete redizajnirati postavljanjem pamučnog tepiha. Možete ga prati i u mašini za veš. Tepih sklonite sa sunca da ne bledi, a podloga protiv klizanja će vam, verovatno, biti potrebna.

Sintetički tepisi rešavaju najčešće probleme sa prethodnim vrstama. Možete ih postavljati i od zida do zida, za neke je dozvoljeno pranje u mašini, jeftini su, a po dezenima mogu da imitiraju mnogo skuplje tepihe.

I, na kraju, svila kao materijal. Svileni tepisi namenjeni su spavaćim sobama ili mestima gde se malo hoda. Svileni tepih je luksuzan, trajan, veoma skup i osetljiv. Prolivena tečnost može mu naneti nepopravivo oštećenje. Dozvoljeno je samo specijalizovano hemijsko ćiščenje, a manji originalan svileni tepih može se koristiti zbog svog jedinstvenog sjaja i lepote i kao dekoracija na zidu.