MMF i obaveze Srbije

(Last Updated On: March 17, 2015)

U okviru Memoranduma o ekonomskim i finansijskim merama za period 2015-2017. godine, objavljenom na zvaničnoj internet stranici MMF-a, Vlada Srbije se obavezala na uvođenje niza mera fiskalne konsolidacije koje bi do 2017. trebalo da preokrenu trend rasta javnog duga i koji bi od te godine trebalo da krene stazom pada.

Socijalna pomoć, Elektroprivreda, Železnice Srbije…

Prema memorandumu, Vlada je obećala da će do kraja marta izmeniti zakon o zapošljavanju tako da dobijanje socijalne pomoći bude bolje usaglašeno sa konkretnim programima obuke, zatim da će usvojiti plan finansijskog restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i Program transformacije Poreske uprave za period 2014/2019. godini, na kome radi Ministarstvo finansija

I kompanija Železnice Srbije bi do kraja ovog meseca trebalo da bude razdvojena u četiri preduzeća: Železnice AD, preduzeće za prevoz putnika, za prevoz robe i za infrastrukturu. Predviđeno je i da novo preduzeće za prevoz robe više ne dobija državne subvencije, pošto će od januara 2018. godine funkcionisati na čisto komercijalnoj bazi.

Prema memorandumu, ostaje još 15 dana i do spajanja Puteva Srbije i Koridora Srbije, što će doneti formiranje jedinstvene kompanije sa zadatkom gradnje i održavanja puteva u Srbiji

Planom Vlade se predviđa da do kraja ovog meseca bude usvojen novi zakon o investicijama, koji će zameniti i proširit obim aktuelnog zakonskog rešenja.

Viškovi zaposlenih, Petrohemija, Aerodrom…

Analiza sistema javne uprave bi, takođe, trebalo da bude gotova do kraja marta, kako bi se utvrdilo gde su najveći viškovi zaposlenih i gde se može postići najveće poboljšanje efikasnosti.

Za 1. april 2015. godine, Vlada Srbije najavljuje poskupljenje struje za 15 odsto, preko rasta cena kilovata i uvođenja akcize, kao i pronalaženje rešenja za Petrohemiju.

U maju bi, kako je navela Vlada u Memorandumu, trebalo da bude doneta odluka o rekonstrukciji i proširenju kapaciteta Aerodroma “Nikola Tesla”, dok je za jun predviđeno usvajanje novog zakona o inspekcijskom nadzoru zarad smanjenja sive ekonomije i korupcije.

U junu bi glavna vest trebalo da bude zakon o zaradama državnih službenika (o platnim razredima), koji bi tada trebalo da se nađe pre Narodnom skupštinom i da bude usvojen do sredine oktobra, a da stupi na snagu od januara 2016. godine uz određeni tranzicioni period.

Jun mesec je, takođe, rok u kojem država treba da formira sveobuhvatan registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i lokalni nivo i državna preduzeća. Do juna bi trebalo da bude i promenjen zakon o javno-privatnim partnerstvima, kao i da bude izmenjen zakon o rokovima plaćanja. Za jun je najavljeno i donošenje sveobuhvatne strategije za rešenje rizičnih kredita u bankama.

Srbijagas, Telekom…

Mesec septembar je rok da Vlada Srbije završi sa “dijagnostikovanjem” svih banaka u Srbiji, kako bi se utvrdilo da li negde postoji slabost u finansijskom sektoru, ali i mesec kada bi srpske vlasti trebalo da usvoje plan korporativnog i finansijskog restrukturiranja Železnice, koji će pripremiti u saradnji sa Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom unijom i konsultantima.

Zadatak Vlade za oktobar mesec je da Srbijagas dobije plan finansijskog restrukturiranja, kao i rok da se završi detaljna analiza svih ušteda koje se mogu postići restrukturiranjem javne uprave. Za poslednji mesec ove godine, Vlada je predvidela uvođenje takse za korišćenje infrastrukture Železnice Srbije, zatim predstavljanje planova za racionalizaciju Fonda za razvoj i agencija AOFI i SIEPA, kao i pravni okvir za konverziju prava korišćenja u pravo svojine.

Memorandumom je predviđeno i da u toku ove godine počne i privatizacija Telekoma Srbije, s tim što rokovi nisu definisani.

Izvor: Tanjug