Mladi sve češće kupuju glupe telefone

(Last Updated On: )

Mogu li se mladi izboriti za nezavisnost od interneta u slobodnom vremenu i trenucima odmora? Oni smatraju da je to moguće i hteli bi, bar, da pokušaju. Da misle ozbiljno potvrđuje i rast prodaje nove generacije „glupih“ telefona.

Telefoni bez interneta koji se danas promovišu imaju dosta sličnosti, ali i izvesne razlike kada se uporede sa uređajima iz 2000. godine. Obavezno je, naravno, povezivanje na 4G mrežu, neki telefoni poseduju izvanredne kamere, kućišta su lepo dizajnirana i mala, telefoni su često na preklop, a umesto ekrana osetljivog na dodir prisutna je klasična tastatura.

Pošto se korisnici ponekad ne mogu u potpunosti odreći praktičnih aplikacija za komunikaciju, pojedini brendovi su ugradili operativne sisteme nižeg nivoa složenosti, kao što je KaiOS. Sa njim je moguće instalirati „lajt“ verziju WhatsApp-a, što rešava problem.

Kada se iz telefona odstrani internet, a ostanu savremena tethološka rešenja za bateriju, događa se zanimljiva promena. Pojedini vlasnici tvrde da je potrebno napuniti telefon samo jednom mesečno.

Razloga da se nove generacije odreknu smart telefona ima više. Pre svega, tu je želja da se kvalitetnije provede vreme sa prijateljima i porodcom. Kao drugi važan razlog navodi se osećaj zavisnosti – korisnici vide koliko se neobično osećaju kad im se na neko vreme uskrati internet, i to im smeta. Svest da ličnim ponašanjem i osećanjima upravljaju sadržaji sa ekrana nikog ne ostavlja ravnodušnim.

„Danonoćno“ gledanje u ekran nije dobro ni za zdravlje. Poremećaji vida i sna, dugotrajno sedenje i povijen položaj tela negativno deluju na različite telesne funkcije.

Raste i broj studija da internet može da naruši psihičko zdravlje kod labilnih pojedinaca, sklonih da sebe i druge precenjuju ili podcenjuju poredeći se sa sadržajima na mreži.

Jedan broj mladih ljudi želi, jednostavno, nova iskustva. Devedesete godine u kojima su živeli njihovi roditelji izgledaju im dovoljno retro i egzotično da bi želeli da probaju upotrebu telefona na „starinski“ način. A ako dovoljan broj njihovih vršnjaka pređe na glupe telefone, i to će postati “in”.

Pametni telefoni sigurno neće izgubiti bitku, ali promena, makar bila i privremena, uvek donosi osveženje. Pa zašto je, onda, ne testirati?