Ministarstvo zdravlja o mesu

(Last Updated On: October 26, 2015)

Velika pažnja javnosti danas je posvećena mesu i mesnim prerađevinama koje konzumiramo u svakodnevnoj ishrani. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je izveštaj prema kome su mesne prerađevine kancerogene namirnice, a crveno meso “mogući krivac” za neke vrste raka.

Izveštaj je zasnovan na radu 22 međunarodna stručnjaka koji su analizirali istraživanja obavljana prethodnih decenija o povezanosti crvenog mesa i prerađevina i karcinoma.

slaninaU mesne prerađevine ubrajaju se namirnice od mesa kojima se produžava rok trajanja dimljenjem, usoljavanjem, sušenjem ili konzerviranjem. To su kobasice, viršle, salame, slanina, šunke, usoljeno sušeno meso, dimljeno meso, konzervirani mesni odresci i paštete.

Dodaci koji se stavljaju u meso u procesu prerade povećavaju rizik od kancera, kao i visoka temperatura termalne obrade svežeg mesa (kao što je na roštilju).

Prema izveštaju, samo 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava šansu od raka debelog creva za 18 procenata.

Srpsko ministarstvo o vesti dana

“Za sada ne postoje zvanične preporuke SZO po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo deo procesa koji zahteva dodatna ispitivanja javno-zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahteva dalju procenu rizika po zdravlje”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije.

Dodatnim istraživanjima je potrebno utvrditi nivo rizika u datim okolnostima, odnosno koje količine i kolika izloženost eventualno može biti opasna po zdravlje gradjana, ističe se u saopštenju tog ministarstva koje će nastaviti i dalji da prati razvoj situacije.

Ministarstvo zdravlja ističe da sa velikom pažnjom prati najnovija istraživanja, koja sprovodi Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja se mogu čuti u medijima, da bi određene vrste mesa i mesnih prerađevina mogle da budu svrstane u red kancerogenih namirnica, istakavši da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima SZO.