Ministar obećava bezbednu sezonu u Crnoj Gori

(Last Updated On: February 12, 2021)

U intervjuu za Euronews, novi ministrar inostranih poslova Crne Gore Đorđe Radulović najavljuje spremnost Crne Gore da u letnjoj sezoni dočeka turiste, bez obzira na pandemiju.

Koronavirus je naneo veliku štetu crnogorskoj ekonomiji. Crna Gora je, podsetimo, prošlog leta za kratko vreme prešla put od zemlje bez zaraženih do druge najgore pogođene države u Evropi. Za strance je uvedena alternativa – ukoliko nemaju negativan test na korona virus, dužni su da dve nedelje provedu u karantinu. Mere su prouzrokovale pad dolazaka stranih turista za oko 80%.

Nova vlada u 2021. godini uvela je i novu politiku. Mere su ocenjene kao drastične i pogubne za ekonomiju. Ukinute su zabrane i u potpunosti otvorene granice. Izuzeti su jedino britanski turisti, zbog velikog broja zaraženih novim sojem virusa.

Ministar Radulović najavljuje da će masovna vakcinacija, koja predstoji, u potpunosti vratiti Crnu Goru na turističke mape Evrope i sveta. Virus će verovatno još ponegde ostati u cirkulaciji, ali će turističke zone biti bezbedne. Problem predstavlja, za sada, samo kašnjenje vakcina, za šta ministar Radulović optužuje, ponovo, prethodnu vladu.  

Dobro bi došlo i nekoliko hiljada vakcina, samo da proces započne i da se vakcinišu najugroženiji, smatra Radulović. Učiniti bezbednom državu sa oko 600 hiljada stanovnika, za Evropsku uniju ne bi trebalo da predstavlja problem. Građani Crne Gore, koji svoju budućnost vide u EU, očekuju razumevanje i pomoć.

Ministar Radulović najavio je da su započeti pregovori sa Kinom. U isto vreme, dobijamo informaciju da je odobrena ruska vakcina.

Zbog porasta broja zaraženih u Crnoj Gori, ponovo su uvedena ograničenja rada kafića i nekih škola.

Granice, međutim, za ulazak stranih državljana ostaju u potpunosti otvorene, za kraj zimske sezone, a zatim i start letnje turističke predsezone.