Marketing zahvalnosti i uvažavanja

(Last Updated On: )

Kupci posebno cene kompanije koje su spremne da ih tretiraju lično, i posle obavljene kupovine ili više njih pokažu zahvalnost. Prodavca uvažavanje lojalnog kupca može da ne košta ništa, a dobro je pripremiti povremeno i specijalan popust ili mali poklon, ukoliko kompanija ima sredstva odvojena za marketing.

Podsećamo na četiri kategorije u koje se mogu svrstati aktivnosti uvažavanja, uz napomenu da one mogu biti usmerene prema postojećim, ali i prema potencijalnim kupcima.

Zahvalnost u pisanoj formi oduzima najmanje vremena i nimalo novca. Dovoljno je reći „hvala“ posle kupovine ili postignutog dogovora. Imejl poruka može da bude i nekim specijalnim povodom koji je važan za obe strane, ili samo jednu.

Zahvalnost se izražava i odvojenim vremenom. Ukoliko kupac ili mogući kupac vidi da ste za njega izdvojili svoje dragoceno poslovno vreme, ostavićete odličan utisak. Ovo podrazumeva spremnost da ga saslušate, čujete bez požurivanja sve njegove primedbe i detalje, objasnite, prodiskutuje o uslovima, postavite pitanja i na pitanja odgovorite… Demonstriranje da ste izdvojili vreme predstavlja i prisustvo proslavama poslovnih partnera na koje ste pozvani.

Promovisanje lojalnih klijenata i kupaca može da bude na najrazličitije načine. Ako imate duže vreme konstruktivnu saradnju možete ih javno pohvaliti, javno preporučiti drugima, diviti se njihovim uspesima, humanitarnim akcijama, sponzorstvima, promovisati njihov brend…

Davanje poklona bi trebalo da bude odmereno i sa stilom. Ako, na primer, stavite svoj veliki logo na predmet koji poklanjate, klijent možda neće želeti da ga koristi i tako u svakoj prilici promoviše vas, ili šalje poruku drugima da je to poklon. Budite diskretni, poklanjajte male stvari koje se mogu koristiti i privatno i zbog kojih primalac poklona neće morati da menja svoje navike ukoliko želi poklon da koristi.

Uvažavanje i sitni pokloni ne treba da budu ograničeni samo na praznične, obično novogodišnje, dane. Upravo tada će kupci biti zasuti najrazličitijim bezličnim ponudama, pa vaša neće imati očekivani efekat. Izaberite vreme kad ne poklanjaju drugi i tako iznenadite kupce i korisnike vaših usluga.