Malinari prete potpunim blokadama hladnjača

(Last Updated On: )

Malinari će, ako vlasnici hladnjača ne povećaju otkupnu cenu malina, preduzeti radikalnije blokade hladnjača, izjavio je predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da, od pre tri dana, proizvođači tog voća svaki dan na sat vremena blokiraju po jednu hladnjaču u znak upozorenja njihovim vlasnicima da treba da podignu otkupnu cenu na minimalno 300 dinara po kilogramu, a da se nakon izvoza deli dobit.

Hladnjačari bi, prema njegovim rečima, trebalo da ispune taj uslov jer im je država omogućila sve pogodnosti, dodelom kredita.

“Samo četiri hladnjače spremne su da plate maline 240-250 dinara, a pretežno nude od 130 do 190 dinara. Vlasnici hladnjača su zbog neprodatog prošlogodišnjeg roda dobili sve što je moguće od države, kredite na dve godine sa grejs periodom od šest meseci, moratorijume ili reprogram svih ostalih kredita i novac je kod njih, ali ne žele da povećaju cenu malina”, rekao je Radović.

Dodao je da i pored toga veliki broj hladnjača ne isplaćuju maline prilikom predaje tog voća.

Po oceni Radovića, dobit nakon izvoza malina trebalo bi deliti u odnosu 49 odsto prema 51 odsto za hladnjačare.

Radović je rekao da njegova asocijacija i udruženje “Vilamet” od pre dva dana blokiraju prilaz jednoj hladnjači i da će preduzeti i radikalnije mere, ako ne povećaju otkupnu cenu.

Proizvođači, prema njegovim rečima nemaju interesa da beru maline po otkupnim cenama koje su ispod 300 dinara po kilogramu.

On je rekao da su proizvođači odlučili da blokiraju hladnjače zbog toga što su u Vladi Srbije rekli da su njihovi kooperanti zadovoljni tim cenama koje nude.

“Sada neka vide koliko će proizvođača izaći na protest i ko je to zadovoljan njihovim ponuđenim cenama”, rekao je Radović.

Nevreme, praćeno gradom u subotu, 22. jula, kako je rekao, uništilo je malinjake na području Arilja, Ivanjice i Lučana, a šteta je smanjila ukupan rod za oko 20 odsto.

“Uništen je, ne samo ovogodišnji rod, već i rod za sledeću godinu jer su grad i oluja polomili izdanke koji bi trebalo da rode naredne godine”, rekao je Radović.

Izvor: Beta