Malina opet problem

(Last Updated On: June 14, 2017)

Asocijacija malinara Srbije najavila je protest u Arilju za subotu 17. jun, jer su proizvodjači tog voća nezadovoljni otkupnom cenom od oko 100 do 120 dinara po kilogramu, rekao je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

On je za agenciju Beta rekao da su “tajkuni još od 31. marta preko posrednika počeli da sklapaju ugovore sa proizvodjačima”.

“Jedna belgijska firma, koja ima velike kapacitete, počela je od marta da ugovara kupovinu maline po ceni od 100 dinara po kilogramu. Tada su tvrdili da je to akontaciona cena, a sada kažu da je to konačna cena”, rekao je Radović.

Dodao je da je “očigledno da tajkuni diktiraju cenu jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i Americi”.

Posle protesta u subotu održaće se, prema njegovim rečima, Skupština Asocijacije malinara Srbije, a jedan od predloga je da se blokiraju prilazi otkupljivačima i obustavi berba malina.

“Prošle godine smo kupinu prodavali za 20 do 30 dinara po kilogramu, bolje rečeno poklonili, a oni su je preprodavali po 200 dinara, pa neka i ove godine bacimo malinu ako državi nije stalo da onemogući monopol”, rekao je Radović.

Dodao je da “kada propadaju proizvodjači maline, neka propadnu i monopolisti”.

Država je od izvoza malina prošle godine, kako je rekao Radović, imala devizni priliv od 250 miliona evra.

“Imamo informaciju da su se otkupljivači pre nekoliko dana u Valjevu dogovorili koju će cenu da ponude. Očekujemo da nas država sada zaštiti, spreči kriminal i omogući tržišno formiranje cena, a ne dogovornu ekonomiju”, rekao je Radović.

Dokaz da tržištem u Srbiji vladaju monopolisti je, kako je rekao, da u Evropi cena varira pola procenta, a u Srbiji padne 50 odsto.

Radović je istakao da “oko četiri miliona ljudi u Srbiji živi direktno ili indirektno od proizvodnje malina zato što ne može da preživi od plate”.

“Malinu gaje policajci, medicinske sestre, nema ko je ne gaji”, rekao je Radović.

Izvor: Beta