Male pivare budućnost

(Last Updated On: )

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Radovan Pejanović izjavio je danas da je reindustrijalizacija nova šansa za pivarsku industriju Srbije, kao i da je budućnost u malim pivarama.

“Pivarstvo je moćna industrijska grana u Evropi i svetu, mi smo imali pivarsku industriju relativno razvijenu, ali je ona u procesu tranzicije uništena i došli smo u situaciju da o pivu i pivarstvu znamo preko stranih kompanija koje su došle ovde i koje su osvojili tržite Srbije”, rekao je on.

Pejanović je najavljujući medjunarodni simpozijum “Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo”, koji će biti održan u Zrenjaninu od 28. do 30. avgusta, rekao da će se o toj temi pristupiti sa različitih aspekata kako bi privreda Srbije od toga imala koristi.

“Potrebna je reindustrijalizacija pivarske industrije, imamo sjajne stručnjake, tehnološke fakultete i visoke škole koje izučavaju pivarstvo, poljoprivredne fakultete koji izučavaju sirovinsku bazu, kao i ekonomske fakultete sa mladim stručnjacima”, rekao je Pejanović.

Naveo je da će se o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu na naučnom skupu u Zrenjaninu govoriti stručnjaci iz nekoliko zemalja, a medju njima biće i Pjer Olivijer Bergenon, generalni sekretar Pivara evrope iz Brisela.

Izvor: Beta