Makedonija i Albanija promenile uslove za ulazak

(Last Updated On: August 31, 2021)

Strani i makedonski državljani od 1. septembra će za ulazak u Severnu Makedoniju morati da imaju sertifikat o imunizaciji, negativan PCR test ili dokaz da su nedavno preležali kovid 19.

Prema odluci vlade u Skoplju, od 1. septembra makedonski i strani držaljani u Severnu Makedoniji moći će da uđu ako prethodno na graničnom prelazu prilože sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu i to 45 dana od dana ozdravljenja ili negativan PCR test star najviše 72 sata.

Građanima Severne Makedonije koji se vraćaju u zemlju posle 1. septembra, a nemaju nijedan od ta tri “kovid dokumenta” biće određen karantin od sedam dana u kućnoj izolaciji rešenjem Državnog sanitarnog inspektorata.

Strani državljani koji tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju moći će da prođu u roku od pet sati, uz prethodno potpisanu izjavu na ulasku koju treba da predaju graničnoj kontroli na izlasku iz zemlje.

Nove mere i u Albaniji

Od 1. septembra u Albaniji će biti uvedene nove mere za borbu protiv korona virusa, saopštio je Tehnički odbor stručnjaka.

Nove mere podrazumevaju ponovno uvođenje policijskog časa od 23 sata do šest sati ujutru, prenosi portal Egzit.

Za ulazak u Albaniju od 6. septembra biće potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR test ne stariji od 72 sata, ili potvrda o preležanom korona virusu ne stariji od šest meseci, piše ABC njuz Albanija.

Kako se navodi, oni koji ne budu imali jednu od te tri potvrde ići će u 10-dnevni karantin.

Zamenica albanskog ministra zdravlja Mira Rakacolji izjavila je i da će vakcinacija biti obavezna za zdravstvene radnike, studente i nastavnike koji će morati da se vakcinišu do 30. septembra.

Izvor: Tanjug/B92