Lista zahteva pred štrajk

(Last Updated On: November 14, 2017)

Glavni odbor Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije saopštio je da će zaposlenih u javnom preduzeću Pošta Srbije stupiti u štrajk 21. novembra ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Zahtevi članova tog sindikata, kao i sindikata “Solidarnost” Pošte Srbije, su povećenje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine i isplata zarade iz dobiti Pošte Srbije.

Na listi zahteva je i da se službenici koja rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima, prevedu u radni status na odredjeno vreme, kao i da se obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

Zatraženo je razrešenje direktorke Pošte Srbije Mire Petrović i što hitniji izbor direktora na osnovu već sprovedenog konkursa, zatim razrešenje predsednika i članova Nadzornog odbora i utvrdjivanje odgovornost predstavnika poslovodstva zbog pritisaka i pretnji zaposlenima i sindikalnim aktivistima.

Tokom štrajka u Poštama Srbije, kako je saopšteno, poslovi će se obavljati u skladu s Uredbom o minimumu procesa rada za vreme štrajka.

Službenici Pošta Srbije se više od dve nedelje okupljaju ispred distributivih centara u Beogradu i Novom Sadu, zbog čega je usporena dostava pošiljki, a juče su protestovali u Beograda i najavili da neće odustati od zahteva da im se poboljša materijalni i socijalni položaj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 10. oktobra razgovarala s predstavnici reprezentativnih sindikata Pošte Srbije i vršiocem dužnosti direktora tog preduzeća Mirom Petrović, kada je dogovorena isplata zarade zaposlenima iz dobiti preduzeća.

Na tom sastanku je dogovoreno da se dodatno analizira poslovanje preduzeća i da se nastavi dijalog o daljem održivom rastu socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih.

Napeto u Zemunu

Na ulazima u Glavni poštanski centar u  Zemunu rasporedjeno je 11 policajaca i pet kola “marice” u kojima je nepoznat broj policajaca, saopštio je Samostalni sindikat poštanskih radnika.

Predsednik tog sindikata, Zoran Pavlović, je rekao da je u ponedeljak oko 5.00 sati ispred Glavnog poštanskog centra policija legitimisala i udaljavala zaposlene koji su iskazivali nezadovoljstvo zbog svog teškog materijalnog položaja i stanja u JP “Pošte Srbije”.

Kako je navedeno u saopštenju, u ponedeljak je tamo bilo sedam marica, dva džipa, više patrolnih kola i oko 50 policajaca.

“Tom prilikom privedena su dvojica kolega iz GPC-a zbog neposedovanja ličnih dokumenata. Nakon obavljenih procedura u Policijskoj stanici Zemun, pušteni su oko 07.00 časova”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se policija prethodnih dana odnosila maksimalno korektno prema okupljenim radnicma.

“U istoriji Pošte s tradicijom od 177 godina, ovo je najveći i najduži protest. Nemamo nameru da se sukobljavamo s policijom, nećemo odustati ni od jednog našeg zahteva, samo ćemo promeniti metode naše sindikalne borbe. Kuda i kako dalje do početka štrajka najavljenog za 21. novembar, dogovorićemo se sa učesnicima protesta”, navedeno je u saopštenju.

Ivor: Beta