Lidl intenzivira ulaganja u Srbiji

(Last Updated On: )

Kompanija Lidl Srbija je započela izgradnju logističkog centra u Lapovu koji bi trebalo da se završi u narednih godinu dana, a državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić je istakao da je nastavak ulaganja ove kompanije dokaz da tržište maloprodaje u Srbiji ima perspektivu.

„To je dokaz ispravne politike koju Vlada Srbije sprovodi prema investitorima, ali i ozbiljne namere koju ima Lidl Srbija kada je reč o razvoju domaćeg tržišta“, izjavio je Kandić prilikom obeležavanja početka gradnje logističkog centra u Lapovu.

On je izrazio očekivanje da će se otvaranjem novog distributivnog centra Lidl još više približiti domaćim snabdevačima i da će biti više domaćih proizvoda u ovom velikom trgovinskom lancu.
Kandić je podsetio da je Srbija za vreme pandemije korona virusa, koja još uvek traje, imala najstabilnije snabdevanje tržišta i najredovnije gotovo u čitavoj Evropi.

Nije bilo velikih nestašica, a promet robe u trgovini na malo je, kako je ukazao, rastao tokom čitave prošle godine četiri odsto i trgovina je bila jedna od retkih privrednih grana koja je beležila plus.

„Trgovina na malo u prvom kvartalu ove godine takođe beleži rast četiri posto, a takođe se beleži i veliki rast elektronske trgovine koja je udvostručena u odnosu na 2019. godinu“, rekao je Kandić.

On je ovom prilikom najavio i olakšice za trgovce i potrošače u Srbiji.

„Spremamo Zakon o uslugama, Zakon o zaštiti potrošača, kao i određene izmene i dopune Zakona o trgovini, koje će olakšati trgovinske transakcije i pomoći trgovcima da brže dođu do svojih potrošača. Značaj ove investicije u Lapovu je taj što će biti bolja umreženost ovog dela Srbije, kao i snabdevenost i konkurentnost, dodao je Kandić.

„Trgovina na veliko i malo, kao važna privredna grana, čini 11 odsto ukupnog BDP-a u Srbiji, a više od 15 odsto zaposlenih upravo je u trgovini. Ovako velike investicije, poput izgradnje logističkog centra kompanije Lidl u Lapovu, svakako će doprineti bržem i boljem razvijanju srpskog tržišta“, zaljučio je državni sekretar.

Direktor centralnih usluga kompanije Lidl Srbija Dragan Čigoja je rekao da je ova investicija vredna 70 miliona evra, a osim što je važna za poslovanje kompanije, bitna je i za privredu, jer će na izgradnji biti angažovane isključivo domaće građevinske firme, pri čemu će biti zaposleno oko 250 novih kolega.

Predsednik opštine Lapovo Boban Miličić izrazio je zahvalnost Lidlu koji je, prema njegovim rečima, prepoznao povoljan geostrateški položaj ove opštine.

„Lokacija opštine uz samu saobraćajnicu E-75, omogućiće brzo i efikasno snabdevanje svih budućih Lidl prodavnica u Srbiji, a kompanija je iz svojih sredstava finansirala izgradnju oko 1.700 m pristupnih saobraćajnica sa najmodernijom infrastrukturom“, rekao je on.

Događaju je prisustvovao i pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić.