Lekari bez licence

(Last Updated On: )

Gotovo svaki peti lekar u Srbiji nije isupunio uslov za obnavljanje licence za rad, pokazuju rezultati preliminarnih analiza, koje saopštava direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović.

“Našim preliminarnim pregledom videli smo da negde izmedju 15 i 20 odsto lekara neće steći uslov da obnovi licencu, što će još više da usložni taj problem sa manjkom lekara koji imamo, zato što će oni morati da rade mentorski i neće moća da radi samostalno”, rekla je Vesna Jovanović u intervjuu za agenciju Beta.

Ona je objasnila da Lekarska komora na sedam godina vrši relicenciranje lekara i da upravo ove godine ističe licencni period.

lekari“Došlo je vreme da ponovo dobijemo licencu i svaki od 32.500 lekara koliko ih ima, svaki pojedinačni predmet, mora biti evaluisan, da se vidi tačno da li imaju uslova da obnove licencu ili ne”, rekla je Jovanović i dodala da se sada zajednički sa Ministarstvom zdravlja mora naći način da se i tim kolegama, koje nisu uspele da prikupe bodove, pomogne da to urade.

“To je jedna vrlo komplikovana procedura licenciranja, neophodno je da svi lekari kroz kontinuirane medicinske edukacije steknu minimum 24 boda u svakoj licencnoj godini”, rekla je Vesna Jovanović objašnjavajući da se pod kontinuiranom medicinskom edukacijom misli na pohađanje seminara, objavljivanje knjiga, doktoriranje i druge vidove usavršavanja.

Oduzimanje licence i zbog prekršaja

Sudovi časti su od 2010. godine imali 792 predmata, trajno je oduzeta licenca u tri slučaja, dok je šest lekara izgubilo licencu na određeno vreme. U slučaju nedostojnog ponašanja ili lekarske greške, inače, lekaru može biti oduzeta licenca na period od šest meseci do pet godina, dok se trajno oduzimanje izvršava po nalogu krivičnih organa, posle pravosnažne presude za teško delo protiv zdravlja ljudi.