Kvote za izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja

(Last Updated On: )

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

Iz tog razloga, Vlada je odlučila da uvede kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period.

Vlada Republike Srbije odobrila je kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja. 

Dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. 

Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz. 

Zahtevi će se podnositi od 20. do 25. tekućeg meseca za naredni mesec, dok će se za mesec maj podnositi od 22. do 28. aprila tekuće kalendarske godine.

Zahtevi se mogu podneti elektronskim putem na imejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs