Kriptovalute u borbi protiv inflacije

(Last Updated On: )

Kriptovalute su se povukle sa naslovnih strana, ustupajući mesto ratovima i ekonomskim problemima, širom sveta. Posle uzleta i maksimalnih vrednosti u 2021. godini, usledio je pad vrednosti, bez izgleda za skori povratak na najviši dostignut nivo.

Jedna stvar je, ipak, očigledna – kriptovalute nisu u trendu kontinuiranog pada. Vrednost na kojoj se već više od godinu dana održavaju čini se stabilnom, što je ulog za njihov opstanak.

U takvoj situaciji finansijskim stručnjacima posebno su zanimmljive pomalo neobične odluke nekoliko manje razvijenih zemalja da kao kao legalnu valutu uvedu i kripto. Interesantno je da se one na ovaj način bore protiv inflacije, tako što omogućavaju građanima da svoje vrednosti, ukoliko žele, sačuvaju u kripto imovini.

Procenat odziva i prihvatanja je zaista veliki. Kriptovalute su postale sredstvo koje je u potpunosti zamenilo dolar. I dok su razvijene zemlje smatrale kripto novcem visokog rizika, ove valute su se pokazale boljim izborom od lokalnih valuta Venecuele, Libana, Zimbabvea, Argentine, Filipina, Nigerije…

U Venecueli se kripto koristi i kao sredstvo plaćanja, i kao sredstvo trgovine. Vlada je formirala Decentralizovanu berzu, gde građani mogu da trguju i klasičnim valutama i digitalnom imovinom. Slično je i u Libanu.

Kripto je, pored očuvanja vrednosti imovine, doneo još neke prednosti. Razmena je postala moguća bez bankarske infrastrukture, koja je, inače, loše razvijena. Novac koji sa rada u inostranstvu građani šalju svojim porodicama u zemlji u kripto valuti stiže odmah, i bez dodatnih troškova. A za uvećanje imovine, naravno uz određene rizike, postao je dovoljan internet.

Kad je reč o riziku, treba biti oprezan. Već je zabeleženo da su finansijski nedovoljno obrazovani građani postali žrtve prevara. Države sa lošim sistemom zaštite i kontrole mesta su gde pokušavaju da se infiltriraju oni koji planiraju pranje novca i druge nelegalne aktivnosti.

Uprkos svemu, kripto-stvarnost se u navedenim, i nekim drugim zemljama, održava. Vlasti sa ponosom ističu uspešnu borbu protiv inflacije, razvoj finansijskog sistema, rast poverenja stanovništva i zadovoljstvo građana pruženim mogućnostima.