Korupcija se ne smanjuje

(Last Updated On: )

Svake godine krajem februara organizacija Transparency International objavljuje pokazatelj koji se naziva indeks percepcije korupcije javnog sektora, za prethodnu godinu, za 180 zemalja sveta. Zaključak za 2017. godinu glasi da je većina zemalja napravila malo ili nimalo pomaka u obračunu sa koruptivnim radnjama, pa da vidimo gde je na ovoj listi Srbija.

Recimo i da dodatno upozorenje koje stiže iz Transparency International-a glasi – novinari i aktivisti koji se bave ovom temom žrtve su velikih pritisaka i rizika. Pisanjem i otkrivanjem izvora korupcije, posebno u visokokoruptivnim društvima, oni postaju čak i životno ugroženi.

Indeks percepcije korupcije nastaje na osnovu ocene eksperata i učesnika u poslovanju. Skala “čistote” na kojoj se iznose sudovi kreće se od 0 do 100, pa je tako 0 najlošija ocena, a 100 najbolja. Sabrane ocene takođe se nalaze negde između dva ekstrema, a koliko je korupcija prisutna u društvu uopšte govori podatak da je indeks više od dve trećine ispitanih zemalja ispod 50. Ukupan prosek je – 43, dakle, javni sektor je, rekli bismo jednostavno “više korumpiran nego što to nije”.

Evo i podataka za našu zemlju.

Među 180 rangiranih država i teritorija, Srbija se nalazi na 77. mestu, koje deli sa Kinom, Surinamom i Trinidadom i Tobagom.

Rezultat sve četiri zemlje je 41, što je nešto lošije od svetskog proseka.

Zabrinjava podatak da nismo napravili napredak. Skor je 2012. godine bio 39, u 2013. je porastao na 42, naredne godine je pao na 41, pa na 40, a u 2016. je opet bio 42. Već šest godina, znači, kako pokazuju podaci, rezultata nema.

Prošle godine, Novi Zeland i Danska rangirani su najbolje, sa skorom 89 i 88, a Sirija, Južni Sudan i Somalija najniže, sa rezultatima 14, 12 i 9.

Od zemalja iz okruženja najbolje stoji Slovenija, koja je 34. sa skorom 61. Hrvatska je na 57. poziciji sa skorom 49, a Crna Gora na 64. mestu sa skorom 46.

Ispod Srbije su Kosovo, koje je posebno ocenjeno, na 85. mestu, sa skorom 39, Bosna i Hercegovina na 91. mestu sa skorom 38 i Makedonija na 107. poziciji sa rezultatom 35.