Konkurs za zelene ideje

(Last Updated On: April 25, 2016)

Do 2. maja u Srbiji  je otvoren konkurs za “zelene ideje” Nacionalnog foruma za zelene ideje, koji četvrtu godinu zaredom organizuje Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler (RBF) i Erste Bankom.

Konkurs je pokrenut sa idejom da prepozna i pruži podršku inovativnim projektima zasnovanim na principima održivog razvoja koji mogu da ostvare značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremenu zaštitu životne sredine.

Na konkurs se mogu prijaviti pojedinci, udruženja, mala preduzeća i preduzetnici koji imaju godišnji obrt manji od 10.000 evra.

Tri ideje sa najvećim potencijalom za unapređenje kvaliteta života društvene zajednice dobiće po 5.000 dolara koji su namenjeni realizaciji ideje, a biće i dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period.

tragNa nedavno održanoj konferenciji za medije prisutnima se u ime organizatora obratila izvršna direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević. „Prethodne tri godine kroz konkurs je podržano devet uspešnih poslovnih ideja, a uložena sredstva svih dosadašnjih partnera na projektu prelaze iznos od 100.000 dolara. Pored finansijske podrške, dobitnicima nagrada obezbedili smo dodatnu podršku u vidu konsultacija, mentorstva i razmene iskustava. Verujemo da će uspešni primeri dosadašnjih dobitnika u razvijanju održivih biznisa podstaći i druge da budu preduzimljivi i na taj način doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica“, istakla je Biljana.

„Treba veoma ceniti pristup koji imaju preduzetnice i preduzetnici koji rade u duhu zelenih ideja, jer oni osim svih aspekata o kojima mora da vodi računa bilo koji biznis, posebnu pažnju obraćaju na društveni i ekološki efekat na zajednicu. Pokušaćemo u tome da im pomognemo i finansijski i savetodavno”, izjavio je Vladimir Todorović, ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste Banke.

Pobednici konkursa biće u prilici i da svoje projekte predstave na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF) koji će biti održan u Srbiji u julu 2016. godine, a najbolji će dobiti dodatnih 10.000 dolara.

Podnosioci projektnih ideja se na konkurs mogu prijaviti putem prijavnog formulara, koji se može preuzeti na sledećoj stranici.

Izvor: Trag fondacija