Konačno više penzije

(Last Updated On: November 2, 2018)

Nešto više od 90.000 penzionera koji su samostalno obavljali delatnost, danas će prvi dobiti penzije sa većim iznosom.

Prema rasporedu isplate PIO Fonda, 6. novembra će oktobarski ček primiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. i svi ostali, prenosi RTS.

Većina penzionera dobiće pet odsto povišice, a ostali, zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13,3 odsto više nego pre umanjenja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević za Javni servis kaže da će svi penzioneri osetiti povećanje, kao i da je ukupan broj penzionera preko 1.700.000, prenosi Tanjug.

„Ono što je bitno – sredstva su obezbeđena u budžetu za ovu i za sledeću godinu. Što se tiče samog ukidanja Zakona, koji je bio o privremenom umanjenju, to je bilo 2,32 milijarde na mesečnom nivou, a za ovo povećanje od pet posto za ovaj deo penzionera koji to treba da primi za njih je 1,02 milijarde na mesečnom nivou”, ističe Đorđević.

On kaže da će 1.300.000 penzionera imati pet odsto povećanje u odnosu na septembarsku penziju.

„Kako to izgleda – tih milion penzionera kojima nije dirana penzija do 26.643 dinara, njima će biti povećana pet posto. Onima do 34.003 dinara, kada se vrati posle ukidanja Zakona, pa razlika do pet posto, tako da će biti pet odsto povećanje”, objasnio je Đorđević.

On je dodao da je to urađeno baš zbog toga što je bilo raznih kritika da će biti urušen penzioni sistem.

„Upravo sa ovom merom mi nismo hteli da urušavamo sistem i izbegli smo tako nešto”, ističe ministar.

Na pitanje kolika je prosečna penzija u Srbiji nakon ove komplikovane računice, uz tri povišice koje su isplaćene, ove sada, i istovremeno ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, Đorđević kaže da će ona biti 26.320 dinara, što je za oko 5,4 odsto više.

Upitan koliko naplata doprinosa utiče na poboljšanje situacije u budžetu PIO Fonda, kaže da je u odnosu na neki raniji period, kada je bilo dotacija iz budžeta i u iznosu od 48 odsto, danas to 29 odsto.

„To je jedan od razloga zašto smo povećali penzije. Kada gledamo naplatu doprinosa u odnosu na isti period prošle godine, ona je veća za nešto više od devet odsto i iznosi 29 milijardi”.

Na pitanje šta je u ovom trenutku izvesnije za penzionere – povišica ili jednokratna pomoć i kada to mogu da očekuju, ministar kaže da se uskoro očekuje predlog Ministarstva finansija i da posle toga može da se vidi kako ćemo u sledeću godinu i da li ima prostora u ovoj.

Na pitanje kakav je odgovor na zahteve sindikata penzionera, koji je tražio da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, a sada traži da se isplati deo penzija koji u međuvremenu nije uplaćivan, ministar poručuje penzionerima da Vlada Srbije vodi računa o njima.

„Svakako nećemo komentarisati nešto što se nalazi pred sudovima i pred Ustavnim sudom, ali ono što ja dobijam kao informaciju je da PIO Fond, uglavnom, kada se pojavi na ročištima, presuđuje se u korist PIO Fonda.

Ne bih voleo da to bude dodatni trošak našim penzionerima. Oni treba da veruju u Vladu Srbije, mislim da smo odgovornim radom u protekle četiri godine to i dokazali”, zaključio je ministar.

Izvor: RTS