Kiša, ali meteorska

(Last Updated On: August 8, 2015)

U vreme kada pojedini krajevi Srbije sa nestrpljenjem očekuju kišu, dogodiće nam se svima – meteorska kiša. Sledeće nedelje, u noći između srede i četvrtka, 12 i 13. avgusta, na nebu će se videti meteorska kiša Perseida, godišnji fenomen za koji astronomi kažu da će ovog puta biti posebno spektakularan.

meteorska kisa

 

U trenutku kada ovaj “svemirski vatromet”, koji će biti vidljiv širom sveta, bude dostigao svoj vrhunac, nebo će parati i do 100 zvezda padalica na sat. Srećna okolnost za ljubitelje ovakvih pojava je i ta što će mesec biti u svojoj novoj, odnosno najtamnijoj fazi, te svojim odsjajem neće remetiti posmatranje, napominju stručnjaci, prenosi AFP.

“Biće to pravi spektakl ove godine”, izjavio je astronom Morgan Holis sa britanskog Kraljevskog astronomskog društva. “Bićemo u prilici da vidimo mnogo više nego obično”, dodao je on.

Meteorska kiša koja redovno zapljusne nebo između 23. jula i 20. avgusta potiče od repa komete Svift-Tatl koja obiđe krug oko sunčevog sistema za 130 godina, ostavljajući za sobom oblak meteorida. Dok Zemlja kruži oko Sunca, ova “zrnca” prodiru u atmosferu brzinom od oko 60 kilometara u sekundi i sagorevaju u njoj.

Perseidi su poznati i pod nazivom “Suze svetog Lorenca”, jer padaju u vreme kada se obeležava dan ovog irskog katoličkog sveca (10. avgust).

Izvor: Mondo