Gajite li carsko drvo?

(Last Updated On: August 5, 2015)

Paraćinac Delimir Grkić ga gaji i tvrdi da je carsko drvo – drvo budućnosti. Ovaj uzgajivač kaže da se njegovom sadnjom čitava jedna generacija može obezbediti ogrevom.

Sa Delimirom je razgovarala novinarska ekipa B92, a mi tekst prenosimo, kako bi oni koji su ga propustili razmislili i možda i sami posadili bar jedno carsko drvo.

Paulovnija ili carsko drvo, poreklom iz Kine i Japana, ekonomski je vrlo isplativa biljka, rekao je poznavalac Delimir Grkic. On se uverio u njegovu energetsku efikasnost. Lako se uzgaja, jos lakše održava i brzo raste. “Ovo sto je sada izraslo, to je izraslo od 15. aprila do danas. To su stabla od dva i po do tri metra. Računam da će do kraja sezone biti pet do šest metara”, kaže Grkić.

Kao ogrevno drvo kalorično je poput mrkog uglja.

“Za razliku od čamovine ili hrasta, koji se pali na 24 stepeni paulovnija se pali iznad 400. Pa se time i objašnaja njena visoka kalorijska vrednost.

Ovo drvo uzgajivači nazivaju i drvetom budućnosti jer raste tri puta brže od bilo kojeg našeg drveta. Od momenta sadnje trebalo bi da se sačeka četiri godine do prve seče za grejanje. Ukoliko se svake godine zasadi po pedeset stabala, za četiri godine dobije se dve stotine stabala. To znači da je jedna čitava generacija obezbeđena ogrevom.

carsko drvo
List carskog drveta se koristi i za ishranu stoke. Pčelari izuzetno cene cvet ovog drveta jer se od njegovog nektara spravlja najkvalitetniji med. Uz sve to, carsko drvo je i prava fabrika kiseonika.

“Jedno odraslo drvo od četiri godine na sat proizvede kilogram i sedamsto grama kiseonika, to je dovoljno za šezdeset doššezdeset i pet osoba”.

Delimir je prvi uzgajivač paulovnije u Pomoravlju. Znanje rado prenosi drugima, a onima koji žele da započnu biznis prodaje sadnice. Ko god želi moze da se bavi uzgajanjem.

“Svako domaćinstvo ima poneki ćosak, negde gde mu ništa ne raste i može da se posadi. Interesuju se ljudi i mislim da je to u ekspanziji. Najkvalitetnije daske za surfovanje se prave od ovog drveta. Reketi za tenis. Nameštaj…”

Investiranje u sadnicu se i te kako isplati jer nakon seče drvo raste iz panja i tako može jos sedam puta, objasnio je Delimir. Zadovoljan postignutim razultatima on će da proširi zasad paulovnije i tako poveća količinu namenjenu za ogrev i industrijsku proizvodnju.

Izvor: B92