Kartice za agente na tržištu nekretnina

(Last Updated On: )

Privredna komora Srbije od ponedeljka, 10. maja, pokrenula je novu uslugu izdavanja identifikacionih kartica posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti, kako bi se  povećala zaštita na tom tržištu i unapredilo poštovanje pravila struke i etičnosti u poslovanju. 

“Uvođenje ID kartica kao nove usluge PKS, važan  je korak u primeni zakonskih rešenja donetih na inicijativu naših članica, profesionalizaciji  poslovanja  gotovo dvesta posrednika u prometu nepokretnosti sa oko hiljadu agenata i uvođenju više reda i sigurnosti na srpskom tržištu nekretnina – i  za kupce i za prodavce. Uređeno i sigurno tržište nekretnina, važno je  ne samo za naše građane i kompanije koje koriste agencijske usluge, već je i deo slike Srbije kao investicione i poslovne destinacije za kompanije iz sveta, koje svoje poslovanje ovde najčešće počinju upravo obezbeđivanjem prostora za planiranje i razvoj svojih projekata u Srbiji”, ukazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nova usluga Privredne komore Srbije startuje upravo kada se, 9. maja, obeležava Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je i ustanovljen povodom početka primene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, usvojenog na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije podsetio je da je uređenje profesije i unapređenje uslova poslovanja strateški cilj Grupacije, od osnivanja 2011. godine. Jedan od koraka bio je usvajanje Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije, a početak izdavanja identifikacionih kartica, na osnovu člana 14 Kodeksa, stvorio je uslove za njegovu primenu u praksi. Posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti koji su prihvatili odredbe Kodeksa i primenjuju ih u poslovnoj praksi, pružaju viši kvalitet usluga, uz veći stepen međusobne saradnje koji omogućava da njihovi klijenti brže obave posao kupoprodaje ili izdavanja nepokretnosti“, istakao je Damir Borić. 

Prema njegovim rečima, identifikacione kartice povećaće prepoznatljivost onih koji posluju legalno i u skladu sa najvišim stepenom profesionalnih standarda, a na ovaj način smanjujemo i sivu ekonomiju.

Posrednici podnose Zahtev za izdavanje identifikacione kartice posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na portalu ePKS, uz prethodnu registraciju kvalifikovanim elektronskom sertifikatom.

Identifikacione kartice za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti izdavaće se na osnovu Pravilnika o utvrđivanju ispunjenosti uslova za izdavanje identifikacione kartice posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je doneo Upravni odbor PKS 10. decembra 2020. godine, na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti. Pravilnik utvrđuje proceduru izdavanja identifikacionih kartica.

Identifikacione kartice se izdaju na pisani zahtev privrednog subjekta kod kojeg je agent radno angažovan. Zahtev se podnosi elektronskim putem, preko internet portala Privredne komore Srbije, u obliku digitalno potpisanog dokumenta. Da bi se izdala identifikaciona kartica, agent koji je radno angažovan kod posrednika mora biti upisan u Registar posrednika koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Privredni subjekt kod kojeg je agent radno angažovan mora da pristupi Kodeksu poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je podržalo uvođenje samoregulative u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti.