Kako zabraniti satove na ispitima

(Last Updated On: )

Ankete u Velikoj Britaniji su potvrdile – učenici koji žele da varaju na ispitima koriste smart satove, prenosi Bi-Bi-Si. Šta je rešenje?

Smart satovi koji imaju internet konekciju već su zabranjeni prilikom provere znanja na fakultetima, ali je problem ostao. Savremeni “pametni” satovi toliko podsećaju na klasične da ispitivači treba da budu veoma pažljivi i utroše dodatno vreme na provere. Jedino rešenje bi bilo, smatraju nadležni, zabraniti sve satove.

Protivnici zabrane tvrde da ozbiljna istraživanja pokazuju nešto sasvim suprotno – relativno mali broj učenika i studenata zaista vara na ispitima. Pošto su svesni da su im savremena znanja potrebna za budući posao i vredno rade da ih steknu, učenici, uglavnom, ne prepisuju onoliko koliko se o tome govori. Čak ako ponešto i “ukradu” na nekom predmetu, to ne može ključno uticati na njihov uspeh. Posle proterivanja satova iz učionica, verovatno bi sledeći koraci bili još drastičniji. Poznato je, naime, da su pojedini uređaji sa internet konekcijom tako mali da se mogu smestiti – ispod veštačkog nokta.

Pristalice zabrane kažu da bi u svim učionicama gde se odvijaju ispiti trebalo postaviti dovoljan broj velikih, dobro vidljivih, zidnih satova. Učenici i studenti moraju da imaju informacije o tačnom vremenu i to je jedina svrha sata na ruci. Pojedni profesori već su reagovali i zabranili nošenje satova na njihovim ispitima, zbog čega se otvaraju pitanja o nejednakim standardima. Pravilnici bi trebalo da budu jasni – satove mogu da zabrane svi, ili niko.

Rasprava o satovima poslužila je da se pokrenu i druge, o potencijalnim prevarama. Pregledi toaleta u vreme održavanja ispita na kojima je dozvoljen odlazak u toalet takođe su stavljeni na dnevni red, kao i odobravanje dodatnog vremena na ispitima zbog “posebnih potreba ili emocionalnih problema”. Iako se ne dovodi u pitanje da nekim učenicima treba omogućiti da produže vreme izrade zadataka, rast ovakvih zahteva za oko 25% izaziva pažnju.