Kako naplatiti TV taksu

(Last Updated On: November 15, 2015)

Kraj godine se bliži, a još nije jasno kako će građani Srbije od prvog januara plaćati TV pretplatu. Ova obaveza je izvesna i neće iznostiti više od 150 dinara mesečno, prema najavama premijera Aleksandra Vučića. Premijer je na nedavno održanoj konferenciji za novinare obećao da će Vlada Srbije iz budžeta izdvojiti četiri milijarde dinara za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, kako bi korisnici bili maksimalno rasterećeni.

Javni servis je, po mišljenju prvog čoveka srpske vlade, “dobra televizija i država mora da uloži u nju kako ne bi nestala”.

rts-rtvOvom vešću građani Srbije su uglavnom zadovoljni, mada nisu malobrojni ni oni koji podsećaju da je premijer obećao potpuno ukidanje pretplate. Koliko su ugrožena prava građana koji programe RTS-a uopšte ne gledaju, a moraju za njih da daju novac?

Predstavnici RTS-a i RTV-a međutim, smatraju, da je opstanak televizija značajno doveden u pitanje. Realni godišnji troškovi RTS-a su oko 90 miliona evra. Izvesno je da se do tog iznosa ne može stići, čak i ukoliko naplata od stanovništva, a u pitanju je 2,7 miliona domaćinstva, bude stoprocentna. Postoje prihodi od oglašavanja, to jeste činjenica, ali se i pored njih očekuje da će samo Radio-televiziji Srbije na godišnjem nivou nedostajati oko 20 miliona evra.

Na uplatnici za struju, ili…

Rešenje za kakvu-takvu naplatu od građana nadležni iz RTS-a vide u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, koja bi iznos takse uključivala u račune za utrošenu električnu energiju. Na ovaj način javni servis bi uštedeo i troškove slanja sopstvenih uplatnica, koji su, kada se uzme u obzir iznos na računu, veoma veliki. Preduslov za zajedničku uplatnicu sa EPS-om je, međutim, izmena Zakona o javnim elektronskim servisima, što bi moralo da prođe kompletnu proceduru u narednih mesec dana.

Ukoliko se TV taksa izdvoji na posebnu uplatnicu, postoji opravdana bojazan da je građani neće plaćati, pošto će računati sa činjenicom da se RTS-u ne isplati da organizuje prinudnu naplatu i pokreće sudske sporove. Nenaplativa dugovanja građana RTS-u iz prethodnog perioda iznose oko 500 miliona evra.