Još jednom o penzijama

(Last Updated On: )

Fiskalni savet smatra da nema prostora za novo povećanje penzija u 2019. pošto je taj prostor iskorišćen dodatnim povećanjem penzija u oktobru.

Penzije za sledeću godinu jesu povećane, ali već u ovoj godini, tako da nema prostora za novo povećanje u 2019. godini“, rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Vučković smatra da to povećanje penzija, koje je usledilo nakon ukidanja Zakona o privremenom smanjenju penzija, nije učinjeno na najbolji način.

Umesto da se svim penzionerima da povećanje od otprilike po 2,5 odsto, vlada se odlučila da se da pet odsto samo jednoj grupi penzionera, s penzijama do 34.000 dinara“, rekao je Vučković i dodao da se tako ušlo “u diskreciono odlučivanje ko treba da bude nagrađen većom penzijom, a ko ne”.

On je dodao da je, međutim, dobro što se kod izdvajanja za penzije i plate ne prelazi nivo od 11 odsto BDP-a.

Kada je reč o najavljenom povećanju plata u javnom sektoru, on kaže da će različiti sektori dobiti različita povećanja, od sedam do 12 odsto. Vučković smatra i da struktura povećanja nije dobra isto kao i kod penzija, ali i da je propuštena još jedna prilika da se uvedu platni razredi.

Dobro je što u zdravstvo ide najveće povećanje, ipak, postavlja se pitanje zašto je administracija na začelju, a bezbednost u vrhu“, kaže Vučković.

On je rekao da su analize Fiskalnog saveta pokazale da je tačno da zdravstvo najviše zaostaje, ali i da nema razloga da administracija bude na dnu s povećanjem od sedam odsto, dok policija već ima veće plate u odnosu na druge sektore i ne treba da ima povećanje od devet odsto.

Izvor: Tanjug