Jedimo kod kuće!

(Last Updated On: April 11, 2015)

U Rusiji bi uskoro mogla da se pojavi domaća varijanta Mekdonalds (McDonald’s) lanca restorana, pod nazivom “Jedimo kod kuće!”, a sudeći po predlagačima i podršci koju imaju čini se da je otvaranje izvesno.

Ruski reditelji, braća Andrej Končalovski i Nikita Mihalkov, kako piše list Komersant, zatražili su od države da pomogne u stvaranju nacionalnog lanca brze hrane, koji bi bio alternativa zapadnim lancima fast food-a. Poslovnu ideju je već ocenio predsednik Vladimir Putin i naložio vladi da razmotri predlog reditelja.

Končalovski i Mihalkov su u pismu od 16. marta, u koje je Komersant imao uvid, zamolili predsednika Putina da podrži stvaranje nacionalnog lanca kafe-restorana pod brendom “Jedimo kod kuće!”. Taj brend je u vlasništvu supruge Končalovskog, glumice i TV voditeljke Julije Visocke, koju predlažu da bude i lice novog lanca.

“Cilj projekta je da se promoviše zamena uvoza i stvori alternativa zapadnim lancima fast fuda”, objašnjavaju autori svoju ideju.

Pokretanje projekta zahteva investiciju od 16,47 miliona evra, koji bi mogli da se vrate za 4,8 godine, navodi se u pismu reditelja.

Kafei, restorani i fabrike-kuhinje

Restorani “Jedimo kod kuće!” bi, prema predlogu, bili u formatu malih radnji, u kombinaciji sa kafeterijom. Priprema hrane bi se obavljala u regionalnim fabrikama-kuhinjama, a jelovnik bi se od 30 do 40 odsto sastojao od lokalnih proizvoda.

Predviđeno je i da fabrike-kuhinje hranom snabdevaju socijalne institucije kao što su dečji domovi i internati. Predlaže se da pilot projekat bude realizovan u Moskovskoj i Kalužskoj oblasti. Tamo bi se napravile dve fabrike-kuhinje, otvorila 41 kafeterija i 91 restoran.

“S obzirom na socijalno-politički karakter projekta… molimo da se Vladi Rusije naloži sprovođenje projekta ‘Jedimo kod kuće'”, pišu Končalovski i Mihalkov Putinu, prenosi Komersant.