Iz Niša u Malme i Bazel

(Last Updated On: )

Prvi let mađarske niskotarifne avio-kompanije “Viz er” (Wizz Air) iz Niša za Malme planiran je 25. juna, a za Bazel četiri dana kasnije, 29. juna. Za Malme će se, kako je najavljeno, leteti tri puta nedeljno, utorkom, četvrtkom i subotom, a avion će iz Malmea u Niš stizati pola sata ranije. Putnici će do Bazela moći da putuju dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom.

Početna cena u jednom pravcu za obe destinacije iznosi 1.899 dinara, ali se povećava u zavisnosti od tražnje, odnosno popunjenosti aviona koji na jednom letu može da primi 170 putnika.

wizzair

U kompaniji Wizz Air izrazili su i zainteresovanost da aerodrom u Nišu postane njihova baza, što znači da bi jedan avion bio smešten tu. To će, međutim, biti moguće tek kada bude usvojen plan detaljne regulacije aerodroma i omogućena izgradnja hangara u koji će moći da se smeste oprema i mehaničari. Sa jednim avionom stacioniranim na aerodromu “Konstantin Veliki” bila bi obezbeđena tri do četiri leta dnevno, za više od 20 destinacija u svetu.

Direktor aerodroma Vladica Đurđanović izjavio je za “Novosti” da se još uvek čeka odgovor nacionalne avio-kompanije Air Serbia, koju su privrednici i turistički radnici iz niškog regiona početkom juna pozvali da i ona započne sa letovima iz tog grada. Predloženo je da se leti do Beča, jer je reč o izuzetno profitabilnoj liniji, ističe Đurđanović.

Đurđanović ističe da postoji interesovanje drugih avio-kompanija za letove do Tivta i na relaciji Niš-Osijek-Franfurkt, ali da još nema konkretnih dogovora o tim letovima.

Pre Wizz Air-a, sa niškog aerodroma leteo je, u periodu od 2009. do 2013. godine  crnogorski Montenegro Airlines i od 2009. do 2010. godine i italijanski Wind Jet, ali su ti letovi skupo koštali grad Niš jer su podrazumevali subvencije avio-prevoznicima.

Foto: Flickr / luvi