IT prekvalifikacija, detaljnije

(Last Updated On: )

Poznato je više detalja o programu Vlade Srbije čiji je cilj prekvalifikacija za rad u IT sektoru.

Svi prijavljeni kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa, njih ukupno 8.264, učestvovaće u onlajn testiranju, koje je počelo u subotu, a rok za popunjavanje testa je utorak, 21. mart do 23 časa, saopštilo je resorno ministarstvo.

“Program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja potreba za junior programerima u IT sektoru koje smo uradili sa Infostudom, u januaru ove godine”, rekla je ministarka Ana Brnabić.

Ona je istakla da je program jedan od koraka za unapređenje rada IT sektora koji može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije i značajan oslonac privrednog rasta, obzirom da ovaj sektor ima veliki izvozni potencijal.

“Naš cilj je da se ovaj trend rasta nastavi i da se kreira okruženje koje će IT kompanijama omogućiti dobre uslove za dalji rast”, izjavila je Brnabić.

Kandidati koji budu najbolje rangirani biće naknadno pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koja će se sprovoditi preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju “Total assessment”.

Nakon drugog kruga selekcije biće izabrano 100 polaznika.

Svi kandidati koji su u prijavi ostavili ispravan broj mobilnog telefona će putem SMS poruke dobiti web adresu i pristupnu šifru za onlajn testiranje.

Skreće se pažnja svim kandidatima da za uspeh na onlajn testiranju nije potrebno prethodno znanje iz IT-a. Primeri pitanja koja će se naći na onlajn testu mogu se pogledati u rubrici Vesti na veb stranici projekta (www.itobuke.rs), gde se i ostali zainteresovani mogu informisati o programu.

Izvor: Tanjug