Huavej, u evropskim okvirima

(Last Updated On: May 23, 2019)

Huavej 5G mreža je u velikoj meri evropski proizvod i to će nastaviti da bude, saopšteno je u sedištu Huaveja u Briselu. Uprkos restrikcijama i problemima sa kojima se suočavaju u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, u kompaniji navode da je 5G mreža dizajnirana u Evropi i prilagođena evropskim potrebama. Ona je, kako kažu, u ovom trenutku najbolja ponuda na tržištu.

Kineski telekomunikacioni gigant na Starom kontinentu posluje gotovo 20 godina. U evropskim filijalama zaposleno je 12.200 radnika, od kojih je 70% iz lokalnih sredina.

Evropska unija imala je jedinstven pristup 5G mreži, što je pokazala usaglašavanjem i zajedničkim usvajanjem GDPR-a – jednog od najsavremenijih zakona o zaštiti podataka. Huavej, prema zvaničnim navodima iz centrale u Briselu, u potpunosti poštuje sve primenljive propise i regulacije. Kompanija je žrtva restriktivnih mera administracije Sjedinjenih Američkih Država, kaže Abraham Liu, šef predstavništva za Evropsku uniju i dodaje da ovo “nije samo napad na Huavej, već i na liberalni poredak, baziran na pravilima”.

Huavej je u Briselu promovisao i svoj novi, redizajnirani evropski sajt na adresi huawei.eu, veoma značajan za kompaniju u susret intenzivnom promovisanju 5G mreža i pratećih tehnologija, koje se očekuje u narednih nekoliko godina.

Centri Huaveja za istraživanje i razvoj, njih 23, nalaze se u 14 evropskih zemalja. Kompanija je učestvovala u 13 Horizon 2020 projekata vezanih za evropske 5G mreže, od 2012. godine. Tehnologije 5G testiraju se u Minhenu, na Univerzitetu Sari u Velikoj Britaniji i u Bariju u Italiji.