Hostese modeli suvišne

(Last Updated On: March 12, 2018)

Da li hostese modeli na sajmovima automobila odlaze u istoriju i kako će organizatori u Srbiji odgovoriti na ovaj trend moći ćemo da vidimo već za desetak dana.

Od 22. do 28. marta, naime, na Beogradskom sajmu biće održan šesti „DDOR BG CAR SHOW“, koji prati 12. Međunarodni sajam motocikla MotoPassion. Na manifestacijama će se naći uvoznici i distributeri putničkih automobila, motocikala, mopeda, skutera, rezervnih delova, opreme, pribora…

Atraktivne devojke biće sasvim sigurno na štandovima. U kakvim ulogama – odlučiće sami izlagači. Na upravo održanom Sajmu automobila u Ženevi primećena je značajna promena, a najpoznatiji svetski mediji koji su sajam pratili analizirali su stanje.

U Ženevi su devojke bile u velikom broju na štandovima, ali na drugom mestu – iza pultova sa informacijama. Hostese su sada prave hostese, a ne modeli. Izvanredno su obaveštene o karakteristikama automobila, uslovima kupovine, pogodnostima, ocenama u vožnji, delovima, servisu… Odevene su u korporativnom duhu, u kombinacije primerene radnom mestu u moćnoj automobilskoj kompaniji.

Na mestima domaćina štandova, što je interesantno, u Ženevi je bilo veoma malo muškaraca – ovaj posao je u ogromnoj meri prepušten damama.

Hostese modeli ipak su se našle tu i tamo – pored egzotičnih automobila, ili na izlagačkom prostoru manje poznatih proizvođača.

Kako su reagovali posetioci?

Posetioci sajma, kako svedoče mediji, ovakvu promenu nisu očekivali, pa je bilo i komičnih situacija. Kad su želeli da se slikaju pored modela automobila, na primer, pozivali su hostese da i one stanu pored njih, a foto-reporteri su se u najvećem broju okupljali tamo gde je “pravih” modela bilo. Navike i predrasude čine svoje – kakva je, uostalom, fotografija sa sajma bez oskudno odevene lepotice pored automobila u punom sjaju.

Devojke hostese pojavile su se prvi put na sajmovima automobila 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, u halama u kojima su posetioci i kupci bili muškarci. Iako su automobili bili poslednja reč dizajna, luksuza i funkcionalnosti, očigledno je nedostajalo još nešto. Marketing stručnjaci zaključuju da višedecenijski stav da “seks prodaje” u 21. veku mora biti revidiran, i da su veliki i značajni proizvođači – na pravom putu.