Globalni nedostatak dobrih majstora

(Last Updated On: )

Malo koja zemlja, uključujući najrazvijenije, može da se pohvali da nema problema sa kvalifikovanim radnicima. Sjedinjene Američke Države nisu izuzetak, iako poseduju potencijal da privuku majstore iz čitavog sveta.  

Najveći problemi su u proizvodnim halama i, već tradicionalno, u građevinarstvu, gde je sve komplikovanije izvoditi radne operacije uz pomoć najsavremenijih mašina. Iako državni i privatni novac u ogromnoj meri ide u tom pravcu, investicije ne vrede mnogo ukoliko nema ko da ih realizuje. 

Genercija “bejbi bumera”, rođenih između 1946 i 1964. godine, uveliko odlazi u penziju, a čak i da nije tako njihova znanja više nisu adekvatna. Nove generacije nerado su se opredeljivale da ih zamene, tako da SAD, jedna od najbogatijih država sveta, prognozira manjak od dva miliona radnika u proizvodnom sektoru do 2030. godine.

Kao najveći problem stručnjaci vide predrasude. Moderna proizvodnja je daleko od onoga što je nekada bila. Radnici u velikim fabrikama rade rame uz rame sa robotima, koji obavljaju fizički teške i opasne zadatke. Ljudi su najuže povezani sa tehnologijom, hale su čiste i prijatne, kompanije se trude da zadovolje potrebe radnika, koji su neka vrsta menadžera procesa proizvodnje.     

U problemu su velike kompanije, ali i male. U građevinarstvu i sektorima sa elementima zanatskih veština kvalitet radne snage je druga najveća briga vlasnika biznisa, odmah iza inflacije. Ništa bolje nije ni u transportu i svim povezanim delatnostima.  

Praksa dualnog obrazovanja, prisutna i kod nas, čini se kao najbolji izbor, mada se sa njom, očigledno, kasno startovalo. U čitavom svetu radi se, zato, brzo na informisanju osnovaca i srednjoškolaca o savremenoj proizvodnji kao poželjnoj karijeri. Prisutne su i tendencije skraćivanja formalnog obrazovanja i uvođenja specijalizacija u nastavne programe. Pojedini pedagozi smatraju da treba početi još ranije. Deca više ne znaju kako se prave kućice za ptice, a ako nauče u najranijem uzrastu da sami razmišljaju o odnosu zidova, otvora, krova, njihovo interesovanje može da se proširi i na “rad na velikim kućama”, uz dodatnu edukaciju vezanu za savremene tehnologije i materijale, bezbednost i zaštitu, timski rad…