Glavne teme okupljanja u Davosu 

(Last Updated On: )

Najpoznatiji skup Svetskog ekonomskog foruma (WEF), godišnji sastanak u švajcarskom skijaškom centru Davos, upravo je u toku. Održava se od 15. do 19. januara 2024. godine i u ovogodišnjem, 54. izdanju, nosi naslov “Obnova poverenja”. 

Izbor poruke odražava potrebu da se povrati poverenje i saradnja u podeljenom svetu koji se suočava sa višestrukim krizama. Osim COVID-19 pandemije koja je za nama ali i dalje privlači pažnju, veliku zabrinutost izazivaju  klimatske promene, sajber napadi, društveni nemiri, geopolitičke tenzije i oružani sukobi. Na sastanku se kao veoma važna naglašava i tema korišćenja potencijala veštačke inteligencije kao pokretačke snage za privredu i društvo.

Platforma o kojoj ovih dana u Švajcarskoj raspravljaju lideri iz oblasti biznisa, predstavnici vlada, civilnog društva, medija i akademske zajednice trebalo bi da ponudi rešenja za najhitnije izazove i mogućnosti sa kojima se svet suočava, i posluži kao plan za postupanje. 

U Davosu će, ukupno, biti održano preko 200 sesija, koje se emituju uživo za zainteresovane. Sesije pokrivaju četiri ključne teme koje odražavaju glavne oblasti interesovanja i delovanja. 

Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu je tema koja se bavi načinima za sprečavanje i rešavanjei sukoba u multipolarnom svetu, koji se suočava sa rastućim nacionalizmom, populizmom, ekstremizmom i dezinformacijama. Istražuju se i načini za poboljšanje globalnog upravljanja i multilateralizama u oblastima kao što su trgovina, zdravstvo, digitalna saradnja i ljudska prava.

Druga važna tema je stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru. Ova tema se fokusira na to kako podstaći inkluzivni i održivi rast u svetu nakon pandemije, koji prolazi kroz brze tehnološke i društvene transformacije. Takođe se ispituje kako stvoriti dobra radna mesta i veštine za buduću radnu snagu i kako osigurati pravedno oporezivanje i regulaciju za digitalnu ekonomiju.

Veštačka inteligencija je treća i najzanimljivija tema. Veštačku inteligenciju treba iskoristiti kao izvor inovacija i stvaranja vrednosti za različite sektore i domene. Istovremeno, mora se obezbediti etička i pouzdana upotreba veštačke inteligencije, i ublažiti njeni potencijalni rizici i izazovi za ljudsko dostojanstvo, privatnost i bezbednost.

Četvrta tema već nekoliko godina u fokusu su dugoročne strategije za klimu, prirodu i energiju. Prelazak na ekonomiju bez ugljenika trebalo bi ubrzati do 2050. godine, zaštititi biodiverzitet i prirodne resurse, i sprovesti najbolje prakse i rešenja za zeleni oporavak.