Generalni štrajk u Fijatu

(Last Updated On: June 28, 2017)

U fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija u utorak 27. juna u 6 časova zaustavljena je proizvodnja zbog generalnog štrajka proizvodnih radnika koji traže povećanje bruto plate na 45.000 dinara i drugačiju organizaciju u cilju rasterećenja radnika u proizvodnji.

Zahtevi štrajkača su i isplata bonusa za efikasnost za 2016. godinu u tekućoj godini i pokriće troškova prevoza za zaposlene koji su angažovani van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza.

U Samostalnom sindikatu fabrike kažu da su odlučni da se u štrajku istraje do ispunjenja zahteva, odnosno dogovora s poslodavcem.

Predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da u štrajku učestvuje oko 2.000 zaposlenih iz prve i druge smene od ukupno 2460 radnika.

U štrajku ne učestvuje oko 250 službenika u FCA u Kragujevcu.

Marković je naveo da je proces rada prekinut u najvećim i najvažnijim celinama preseraju, karoseriji, lakirnici, montaži i logistici.

On je potvrdio da je bilo pritisaka rukovodstva kompanije da se štrajkači izmeste van svojih radnih mesta navodno zbog humanih razloga i vrućine i da protestuju u za to odredjenim zonama.

Sindikat je to kršenje zakona prijavio inspekciji rada koja je FCA naložila primenu propisa. Marković je rekao da je sindikat pokušao da o štrajkačkim zahtevima pregovara sa poslovodstvom kompanije, ali do toga nije došlo za vreme protekla dva dana kada je održan jednočasovni štrajk upozorenja u fabrici.

“Očekivali smo da se predstavnici kompanije uključe u pregovore koji su trebali da budu održani juče po dogovoru sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Beogradu, ali se predstavnici FCA nisu pojavili”, rekao je Marković.

On je ocenio da na zahteve o nastavku pregovora poslodavac “mudro ćutu jer smatra je je mnogo jak”.

Zahtevi radnika Fijata

Marković je objasnio da su radnici FCA preopterećeni zbog smanjenja broja radnika prošle godine, prelaska sa tri na dve smene, kao i zbog dužih bolovanja zaposlenih. Prema njegovim rečima, o tome krajem prošle godine razgovaralo sa poslovodstvom i tada je dogovoreno smanjenje broja jedinica sa 230 na 220 koje se proizvode u jednoj smeni, što medjutim nije dovoljno za rasterećenje radnika.

Radnicima se u odsustvu drugih kolega samo pridodaju i njihove obaveze zbog čega se traži drugačiji način organizacije ili angažovanje novih radnika na mestima odsutnih, rekao je Marković i dodao da je prošle godine kada je u FCA bilo više zaposlenih proizvedeno 85.000 vozila, a posle odlaska oko 1.000 radnika plan za ovu godinu ostao je isti.

“Raniji pregovori sa poslodavcem nisu dali rezultate, pa smo se opredelili za sindikalnu borbu kako bismo sprečili poslodavca da izrabljuje radnike”, rekao je Marković.

On je naglasio da radnici u proizvodnji traže uvećanje bruto zarade i da ona u prvom platnom razredu bude 45.000 dinara umesto 38.000 dinara.

Prema oceni predstavnika sindikata, za ovo povećanje zarade FCA treba da se odrekne svega 0,5 odsto svog profita.

Marković je naveo da je poslodavac ranije predložio povećanje zarade od tri odsto za radnike u proizvodnji,  dok službenicima nije ponudio nikakvo povećanje i oni već šestu godinu primaju nepromenjene zarade.

“Službenici ne štrajkuju jer ne žele da kvare svoje stečene kvalifikacije i CV kao štrajkači ili bundžije, ali zato sve više napuštaju fabriku i nalaze radna mesta u drugim inostranim kompanijama van Kragujevca”, rekao je Marković.

U Samostalnom sindikatu FCA kažu da radnici imaju podršku sindikata svih Fijatovih kooperanata u Kragujevcu.