Gde je Srbija na IT mapi Evrope?

Srbija IT sektor
(Last Updated On: July 25, 2022)

Microsoft je predstavio istraživanje Indeksa digitalne budućnosti. Indeks pokazuje nivo digitalizacije 16 evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Pored stepena digitalizacije zemlje na osnovu podataka prikupljenih od 2018. do 2020. godine, pokazuje najprosperitetnija područja, ali i oblasti u kojima je potreban jači fokus kako bi se ubrzao proces digitalne transformacije i dostigao puni potencijal zemlje.

Istraživanje pokazuje nivo digitalizacije naše zemlje na osnovu podataka od pre dve godine – konkretno u kategorijama digitalnog poslovanja, digitalne uprave i javnog sektora, digitalne infrastrukture, digitalnog sektora i ljudskog kapitala.

Srbija ima dobar rezultat kada je reč o talentima, a beleži natprosečan rezultat u oblasti izvoza IT usluga i broja žena u IT industriji. U te tri kategorije, iznad smo evropskog proseka. Kada je reč o zemljama regiona, na primer, Hrvatska ima solidne rezultate u oblasti talenata i digitalnih veština među opštom populacijom, dok je Slovenija odlična po pitanju digitalne konkurentnosti i digitalizacije obrazovnog sistema. S druge strane, odlična prilika za sve zemlje leži u digitalizaciji javnih usluga. Činjenica je da su digitalno naprednije zemlje zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije.

Sa druge strane, kada pogledamo prosek zemalja Centralne i Istočne Evrope, ukupan nivo digitalnog razvoja Srbije je nešto ispod proseka.