Gde da investirate Vaš novac u 2023. godini

(Last Updated On: )

Globalna ekonomija je u vazduhu s obzirom na to da su kamatne stope podignute na najviši nivo poslednjih par decenija usled borbe protiv inflacije, ekonomskih previranja u Evropi, kontinuiranih političkih tenzija sa Kinom i tekućih zabrinutosti zbog pandemije Covid-19.

Iako postoji neizvesnost na tržištu, evo nekih stvari koje bi trebalo uzeti u obzir kada upravljate svojim novcem i investicijama u 2023. godini i kasnije.

Ako niste previše zainteresovani da zaronite prste u slobodno padajuće tržište akcija, onda bi vam bilo dobro da iskoristite prednosti ovih istorijski visokih kamatnih stopa dok traju. Kada Fed podigne kamatne stope, vaši štedni računi će automatski vratiti više novca u vaš džep. Od četvrtog kvartala 2022. godine, najbolji štedni računi sa visokim prinosom nude 2,5–3,11% godišnjih API, prema NerdVallet-u. Ali sa inflacijom iznad 8%, zarada od čak 3,11% godišnje i dalje vas ostavlja u minusu. Na sreću, postoji mnogo drugih opcija koje nude veće kamatne stope od vašeg trenutnog štednog računa, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

Potvrde o depozitu (CD) – CD je štedni račun osiguran od strane FDIC-a koji nudi fiksnu kamatnu stopu obično višu od one koju će vam banka ponuditi u određenom vremenskom periodu. Većina trajanja CD-a je 5-10 godina. Kompromis? Vaša gotovina je zaključana dok ne istekne rok trajanja CD-a.

Obveznice serije I – Iako postoji mnogo različitih tipova državnih obveznica, obveznice serije I koje izdaje američki državni trezor nose najmanji rizik. Investitori mogu kupiti obveznice I sa fiksnom stopom u vrednosti do 10.000 dolara godišnje sa rokovima do 30 godina. Lepa stvar u vezi sa I obveznicama je to što će Trezor takođe plaćati dodatnu „stopu inflacije“ dva puta godišnje.

Korporativne obveznice – Skoro svaki brend domaćinstva može da zamisli da izdaje korporativne obveznice, koje obično nude više kamatne stope od državnih obveznica, ali po cenu većeg rizika. Na kraju krajeva, ako kompanija bankrotira, vaše korporativne obveznice bi mogle postati bezvredne jer korporativne obveznice nisu osigurane FDIC-om.

DCA se odnosi na praksu dodeljivanja fiksnog iznosa novca mesečno (ili nedeljno, pošto je na vama) u određenu korpu akcija, ETF-ova, REIT-ova i/ili indeksnih fondova. Nije važno šta tržište radi ili kuda ide: naziv igre je držati se plana i investirati isti iznos, raspoređen u istom portfelju, svaki put. To je još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju kada je u pitanju buduće investiranje.

Kupovina i rentiranje nekretnina-Da li ste znali da je ulaganje u nekretnine istorijski bilo jedan od najpouzdanijih načina za izgradnju generacijskog bogatstva? Pre više od jednog veka, milijarder čeličnog tajkuna Endru Karnegi procenio je da je 90% svetskih milionera steklo svoje bogatstvo posedovanjem imovine. Eto saveta u šta biste mogli da investirate svoj novac.

Većina finansijskih savetnika se slaže da bi svi, od studenata do ljudi koji su pred penzijom, trebalo da odvoje oko 10% ili manje svog portfelja za ulaganja u takozvani „zabavni novac“. Na kraju krajeva, mi smo samo ljudi. A to se misli na ulaganje u kripto valute, blockchain kompanije, visokoleteće startape. „Zabavni novac“ podrazumeva svaku investiciju koja se može smatrati rizičnom ili netradicionalnom. Pre nego što odlučite da odvojite novac za investicije većeg rizika, trebalo bi da razgovarate sa svojim finansijskim savetnikom kako biste na osnovu vaše mesečne potrošnje odredili koji procenat svog portfelja možete bezbedno da dodelite ovim vrstama investicija bez ugrožavanja pasivnog prihoda u penziji.