Foto konkurs, otvoren za sve građane

(Last Updated On: )

Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija organizuju konkurs za najbolju socijalno angažovanu fotografiju u Srbiji „Čovek u fokusu“. Uslovi učešća u konkursu su sledeći:

Kotizacija i organizacija. Učešće na konkursu je besplatno. Konkurs je otvoren za sledeće učesnike:

– sve punoletne građane sa boravištem u Srbiji;

– projekte iz sektora kulture, demokratije i ljudskih prava i socijlanom inkluzijom, odnosno projekti koji se bave socijalnim pitanjima, a koje finansira Evropska unija u Srbiji.

Fotografije treba slati u periodu od 1. septembra 2020. do 20. oktobra 2020. na elektronsku adresu takmicenje@euinfo.rs. Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Tema fotografije i ocena žirija. Tema konkursa je socijalno angažovana fotografija u Srbiji (npr, foto dnevnici tokom vanrednog stanja/pandemije, socijalni nemiri, položaj pripadnika ranjivih grupa tokom pandemije, migranti, itd.). Žiri će nagraditi tri najbolje fotografije koje su poslali građani Srbije i uručiti „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“

Nagrade su: vaučeri za kupovinu foto opreme u vrednosti od 1.000 evra (prva nagrada), 500 evra (druga nagrada) i 300 evra (treća nagrada); žiri će dodeliti i specijalnu nagradu (diplomu) za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji; 15 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene), kao i pet najboljih fotografija koje su poslali EU projekti u Srbiji biće odštampano i predstavljeno na izložbi kada COVID-19 mere bezbednosti to budu dozvolile. Ovih 20 najboljih fotografija biće objavljeno u štampanoj i elektronskoj publikaciji EU info centra, ali i na veb stranicama i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji i EU info centra. Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic. Odluka žirija je konačna! Eksplicitno digitalno obrađene fotografije, kao i fotografije koje nisu snimljene u Srbiji neće biti prihvaćene. Pobedničke fotografije sa ranijih takmičenja i fotografije starije od tri godine će takođe biti diskvalifikovane.

Fotografije. Maksimalan broj fotografija po učesniku/fotografu/projektu je četiri (4). U obzir dolaze fotografije u boji, kao i crno-bele, u digitalnom formatu (podnete putem gore navedene elektronske pošte), dok štampane fotografije i fotografije u panorama formatu neće biti uzete u razmatranje. Imajte u vidu da je vrhunski tehnički kvalitet presudan kako bi fotografija bila nagrađena. Minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela). Fotografije u digitalnom formatu treba slati kao: „fajl visoke rezolucije“: jpeg format najvišeg kvaliteta (npr. sačuvan u Adobe Photoshop-u, kvalitet nivoa 12).

O svim drugim uslovima konkursa možete pročitati više na adresi http://europa.rs/foto-takmicenje-covek-u-fokusu-pravila/#prettyPhoto