Foto i muzički dinar

(Last Updated On: )

Na fotokopiranje i opremu za reprodukciju foto-materijala uveden je “foto dinar”, a “muzički dinar” će sigurno od sredine godine biti veći nego što je sada, možda i dva puta.

“Foto dinar” je novost, posle odluke Zavoda za intelektualnu svojinu da se Organizaciji fotografskih autora (OFA) odobri naplata naknade na ime prava autora fotografije, i to tako što bi obračunavala taksu kablovskim operaterima, fotokopirnicama i uvoznicima i proizvođačima ovih fotokopir aparata, skenera i štampača.

fotokopiranje

Naplata kablovskim operaterima počela je veoma brzo, ovih dana obaveštenje o plaćanju dobijaju i uvoznici i proizvođači, a uskoro bi trebalo da ga dobiju i vlasnici fotokopirnica.

Organizacija traži izveštaj o broju i vrednosti proizvedenih i uvezenih uređaja od kraja maja do kraja decembra kako bi im odredili naknadu. Takođe, OFA traži da im se od sada izveštaji dostavljaju na svaka tri meseca.

U većim fotokopirnicama kažu da im još nije stiglo ovo obaveštenje. Sa druge strane, kablovski operateri od maja prošle godine plaćaju taksu OFA.

“Nemamo zamerku na visinu naknade, ali ne odgovara nam što mi ne možemo da utičemo na to koje će se autorsko delo emitovati, o tome odlučuju televizije, mi samo emitujemo njihove sadržaje”, kaže za “Kurir”Andrija Bednarik, predsednik UO Poslovnog udruženja kablovskih operatera Srbije.

I “muzički dinar” čekaju izmene. Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim deo Zakona o autorskim i srodnim pravima kojim je ograničena visina plaćanja.

Podsetimo, propisima iz decembra 2012. tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić smanjio je “muzički dinar” za vlasnike kafana i diskoteka sa 300 evra godišnje na 150 evra u proseku. Sada bi taj trošak mogao da bude vraćen na staro.

Izvor: Kurir, Blic