Folksvagen, ipak, ne dolazi?

(Last Updated On: )

Vest koju prenose proteklih dana pojedini nemački mediji, ne ide nam u prilog – izgleda da je rukovodstvo Folksvagena suzilo izbor lokacije za otvaranje svoje nove fabrike na dve zemlje – Bugarsku i Tursku.

Najozbiljniji izvor informacija čini se da je Handelsblat – vodeće novine, sa značajnim autoritetom i dugom tradicijom, koje na dnevnom nivou prate poslovne vesti. List iz Dizeldorfa navodi da će u sedmici posle Uskrsa (ove godine je najveći hrišćanski praznik u kalendaru katoličke crkve 21. aprila) bord direktora Folksvagena doneti konačnu odluku, i izabrati jednu od dve navedene lokacije.

Niža cena rada nego u Nemačkoj glavni je razlog da se razmatraju Bugarska i Turska, piše Handelsblat, ali se i dalje ne zna šta će na sve to reći sindikati i udruženja radnika, koji su u Folksvagenu veoma moćni. Njihov stav je, generalno, da treba ulagati u modernizaciju fabrika u Nemačkoj i pobljšanje uslova u postojećim fabrikama, umesto investicija u kompletna postrojenja u drugim državama.

U Handelsblatu sa mogućom odlukom povezuju i nedavnu posetu delegacije Folksvagena Bugarskoj – u Sofiji su se, kažu, čak i raspitivali o kvalitetu obdaništa na nemačkom jeziku, a samo dan kasnije, 4. aprila, predsednik nemačke Frank-Valter Štajnmajer posetio je, zvanično, Bugarsku.

U novembru prošle godine je, podsetimo, prvi čovek uprave Folksvagena Herbert Dis najavio da kompanija traži lokaciju za fabriku vrednu oko 1,4 milijarde evra u Istočnoj Evropi. Izvršni direktor Dis otkrio je da bi ona zapošljavala oko pet hiljada ljudi, da bi proizvodila nekoliko modela, i da bi sa radom počela 2022. godine.

U trci su, pored Bugarske i Turske, bile Srbija i Rumunija, o čemu su srpski mediji i zvaničnici informisali javnost u prethodnih par meseci.