Firmarine zatvaraju firme

(Last Updated On: )

Direktor Udruženja priredjivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan upozorio je danas da je proteklih nekoliko godina iznos lokalnih komunalnih taksi, takozvanih “firmarima”, povećan više od pet puta i da je to “pojelo” više od hiljadu radnih mesta u toj delatnosti jer su mnoge radnje zatvorene zbog nemogućnosti da plaćaju uvećane namete.

Na predstavljanju godišnjeg izveštaja o uticaju na privredu Srbije i društvenoj odgovornosti, Karan je rekao da je 2012. godine prosečna taksa za isticanje firme po lokalu iznosila oko 100.000 dinara, a da je u 2017. godini prosečna suma bila oko 550.000 dinara i dodao da za povećanje veće od pet puta nema ekonomskog opravdanja, niti ekonomske logike.

Karan je dodao da su kompanije članice UPIS-a u 2012. godini na ime tih taksi lokalnim samoupravama uplatile oko 500.000 evra, dok je prošle godine taj iznos bio više od 2,5 miliona evra i da se, ako se takve tendencije nastave i u ovoj godini, može očekivati zatvaranje poslovnica i otpuštanje zaposlenih.

On je rekao da u Srbiji, u ovom trenutku, kompanije članice UPIS-a imaju oko 3.000 zaposlenih, koji su uredno prijavljeni i kojima se plate i doprinosi uplaćuju redovno i u punom iznosu.

“Ukupno, u 2017. godini na ime poreza i doprinosa na plate, poreza, taksi i naknada za priredjivanje igara na sreću, PDV-a, lokalnih komunalnih taksi i ostalih poreskih davanja, u državni budžet i budžete lokalnih samouprava uplaćeno je oko 25 miliona evra”, rekao je Karan.

Dodao je da su firme članice UPIS-a na ime nabavki roba i usluga dobavljačima isplatile  gotovo 30 miliona evra i PDV u iznosu od oko šest miliona evra.

UPIS je formiran 2010. godine i čine ga neki od najvećih srpskih priredjivača igara na sreću. U UPIS-u tvrde da su po obimu prometa, iznosu plaćenih poreza, broju zaposlenih i učešću na tržištu najveće regionalno udruženje priredjivača igara na sreću i da pokrivaju oko 55 odsto tržišta posebnih igara na sreću u Srbiji.

Posluju u 20-ak zemalja i spadaju u najveće regionalne i medju 10 najvećih priredjivača igara na sreću u Evropi, sa licencama za sportsko kladjenje, igre na sreću putem automata i internet igre na sreću.

Izvor: Beta