Fejsbuk, za prijatelje

facebook za prijatelje
(Last Updated On: January 12, 2018)

Prvi čovek društvene mreže Fejsbuk, Mark Zakerberg, najavio je velike novine u načinu izbora postova koji će se prikazivati u “njuz fidu” (news feed).

U najkraćem, vidljivost će biti smanjena za biznis postove, brendove i medije, a pojačana za komunikaciju među članovima porodice i prijateljima.

Očekuje se da promena stupi na snagu tokom narednih nedelja. U pisanom saopštenju Zakerberg daje sledeće objašnjenje.

“Dobili smo mnogo informacija od korisnika da javni sadržaji – postovi od kompanija, brendova i medija istiskuju privatne trenutke, one koji nas podstiču da se povezujemo jedni sa drugima”, kaže osnivač Fejsbuka i dodaje da se on i članovi njegovog tima osećaju odgovornim za dobrobit ljudi.

Ukoliko se javni sadržaj promoviše, on treba da bude takav da podstakne osobe na interakciju – diskusiju o TV programu ili sportskim događajima, na primer. Ovde se svrstavaju i video sadržaji uživo, koji obično u velikoj meri podstiču na komunikaciju.

Zakerbeg očekuje da će ljudi posle ovoga, kada se sve sabere, provoditi manje vremena na Fejsbuku i da će se angažovati manje, ali da će vreme na ovoj društvenoj mreži biti utrošeno kvalitetnije.

Reakcije na odluku menadžmenta Fejsbuka su različite.

Urednici onlajn medija najviše su razočarani i zabrinuti. Veliki deo poseta do njih stiže posle objava na Fejsbuku. Pošto se detalji promena u algoritmu još uvek ne znaju, oni upozoravaju da se upravo može dogoditi da najsporniji i nekvalitetni sadržaji, oko kojih se obično vode burne diskusije među “prijateljima”, dobiju na snazi. Sve ovo može da iskrivi dobre namere i osobinu Fejsbuka da, kao i druge društvene mreže, obezbedi slobodnu komunikaciju i širenje tačnih informacija iz pouzdanih izvora. Borba protiv lažnih vesti možda na kraju, baš ovakvom odlukom doživi poraz, smatraju oni.